Acasă COVID-19 PIERDEREA MIROSULUI CAUZATĂ DE COVID-19

PIERDEREA MIROSULUI CAUZATĂ DE COVID-19

3391
0
Cercetătorii au constatat faptul că, spre deosebire de răceală sau gripă, pacienții infectați cu Covid-19 nu pot detecta senzația de gust dulce sau amar.

Oamenii de știință au descoperit faptul că pierderea mirosului asociată cu infecția COVID-19 este mult mai profundă în comparație cu o răceală sau gripă.

O echipă de cercetători din toată Europa, care a inclus experți din cadrul Universității East Anglia, a comparat experiențele de pierdere a gustului și mirosului, persoanelor care au avut COVID-19, cu persoanele care au avut alte infecții ale tractului respirator superior.

De asemenea, în cadrul unui studiu limitat care a implicat 30 de persoane, cercetătorii au descoperit faptul că spre deosebire de răceala obișnuită sau gripa, persoanele cu COVID-19 nu pot detecta gustul amar sau dulce.

Cercetătorii susțin că descoperirile lor, publicate în revista Rhinology, ar putea ajuta în cadrul dezvoltării testelor de miros și gust, ca instrument eficient pentru identificarea celor care ar putea fi infectați cu COVID-19.

Principalul cercetător Prof. Carl Philpott, din cadrul Universității de Medicină Norwich din Anglia, a declarat următoarele: „Acest lucru este foarte interesant, deoarece presupune faptul că testele de miros și gust pot fi utilizate pentru a diferenția pacienții infectați cu COVID-19 de persoanele care prezintă raceală sau gripă obișnuită”.

„Deși astfel de teste nu ar putea înlocui instrumentele de diagnosticare formale, precum testele de salivă, acestea ar putea oferi o alternativă atunci când testele convenționale nu sunt disponibile sau când este necesară o examinare rapidă, în special la nivelul asistenței primare, în secțiile de urgență sau în aeroporturi.”

Testul obișnuit utilizat pentru COVID-19 este un test de tampon, care presupune prelevarea unei mostre din interiorul nasului și din spatele gâtului, folosind un bețișor lung, cu bumbac © Owen Humphreys / PA

Echipa a efectuat teste de miros și gust asupra a 10 pacienți infectați cu COVID-19, 10 persoane care prezentau o formă gravă de răceală și un grup de control de 10 persoane sănătoase.

Prof. Philpott a declarat următoarele: „Am constatat faptul că pierderea mirosului a fost mult mai profundă în cazul pacienților infectați cu COVID-19. Aceștia au fost mai puțin capabili să identifice mirosurile și nu au putut să identifice gusturile amar sau dulce. De fapt, această pierdere a gustului a părut să fie prezentă doar în cazul pacienților cu COVID-19”.

Potrivit prof. Philpott, rezultatele obținute se adaugă la teoria COVID-19 care infectează creierul și sistemul nervos central.

Acesta a menționat următoarele: „Rezultatele noastre reflectă, cel puțin într-o oarecare măsură, o implicare specifică la nivelul sistemului nervos central, în cazul anumitor pacienți infectați cu COVID-19”.

„Este deosebit de interesant faptul că acest virus pare să afecteze în special receptorii gusturile dulce și amar, deoarece sunt cunoscuți pentru faptul că joacă un rol important în imunitatea naturală.”

Tot acesta a menționat și faptul că este nevoie de mai multe cercetări, pentru a înțelege dacă variațiile genetice ale receptorilor gusturilor amar și dulce ale oamenilor îi pot predispune la COVID-19 sau dacă infecția schimbă modul în care funcționează acești receptori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.