Acasă COVID-19 PANDEMIA DE CORONAVIRUS A DECLANȘAT UN DEFICIT DE MONEDE

PANDEMIA DE CORONAVIRUS A DECLANȘAT UN DEFICIT DE MONEDE

247
0
(c) Nathaniel_U/Flickr (CC BY 2.0)

Statele Unite s-a confruntat cu aceeași problemă, în momentul în care au introdus reglementările necesare, pentru evitarea răspândirii noului coronavirusului. La jumătatea lunii martie a anului 2020, lanțurile de aprovizionare au început imediat să se confrunte cu lipsuri, de la hârtie igienică și produse de dezinfectare, până la paste și drojdie. Chiar și alte lucruri precum puzzle-urile și consolele de jocuri video au devenit rare în magazine, deoarece cei din carantină le-au achiziționat, încercând să găsească o modalitate timpul petrecut în casă să treacă mult mai ușor.

Însă, până la jumătatea lunii iunie 2020, a apărut o problemă pe care mulți nu o anticipaseră: lipsa monedelor. Pe măsură ce timpul a trecut, băncile au declarat că duc o luptă grea pentru a ține pasul cu cererea de monedă.

Potrivit postului de televiziune CNBC , există mai multe motive pentru aceste deficiențe. Pe de o parte, monetăria americană este responsabilă pentru aceste încurcături, care a produs, în primăvara acestui an, mai puține monede decât de obicei, în încercarea de a reduce operațiunile și de a păstra muncitorii la fața locului, în siguranță față de COVID-19.

Pe de altă parte, distribuția a reprezentat o problema mai mare.

Când pandemia a forțat închiderea pe scară largă a economiei, întreprinderile care generează, în mod obișnuit, venituri semnificative în numerar, cum ar fi barurile, restaurantele și magazinele, nu depuneau câștigurile curente la băncile locale. Multe dintre acele firme au rămas deschise, cu o capacitate limitată de locuri pentru clienți. Oamenii au fost încurajați să folosească sistemele de plată fără contact, pentru a limita răspândirea virusului prin atingerea bancnotelor.

Aceste restricții nu au ajutat băncile care au o rata de folosința mult mai redusă, cu mai puține tranzacții, unele dintre instituții fiind complet inaccesibile pentru consumatori.

Toți acești factori au fost responsabili de întreruperile fluxului de numerar de la băncile naționale. În circumstanțe normale, vor realoca acele monede în circulație locală. Distribuția de monede întreruptă, alături de monetăriile care produc mai puțini bani, sunt motivul pentru care au loc aceste deficiențe.

Ce face sistemul rezervelor federale în acest sens?

Președintele Rezervei Federale di SUA, Jerome Powell, a transmis un raport către Comitetul Camerei Statelor Unite pentru Servicii Financiare, în data de 17 iunie 2020, privind deficitul de monede, ca parte a declarației sale semestriale la Congres.

„Ceea ce s-a întâmplat este faptul că, odată cu închiderea parțială a economiei, fluxul de monede al economiei s-a oprit…”, a spus Powell către Reprezentantul John Rose (R-TN), când a fost întrebat despre motivul pentru care au loc aceste deficiențe. „Instituțiile bancare în care au loc schimbul monetar, obținerea creditelor, retragerea numerar, acelea nu au funcționat, magazinele fiind închise”, continuă el.

„Deci, un întreg flux bancar a încetat. Știm bine acest lucru. Lucrăm cu monetăria pentru creșterea ofertei, dar și cu băncile de rezervă. Și, pe măsură ce economia revine la normal, vedem că monedele încep să circule ca înainte”.

Când a fost întrebat dacă aceste deficiențe au fost temporare sau indică o problemă mai mare, Powell a subliniat că el crede că ,,este vorba despre o situație temporară”. De asemenea, reprezentanții Rezervei Federale au transmis o declarație privind deficitul de monede.

„Pandemia COVID-19 a perturbat semnificativ lanțul de aprovizionare și modelele normale de circulație pentru moneda americană”, este comunicat în declarație. „În ultimele luni, depozitele de monede ce aparțin Rezervei Federale s-au diminuat semnificativ, iar producția de monedă din SUA a scăzut și din cauza măsurilor restrictive aplicare.”

De asemenea, declarația a prezentat un plan creat de reprezentanții Rezervei Federale în colaborare cu băncile de rezervă, pentru a începe raționalizarea și alocarea stocurilor de monede.

„Începând cu data de 15 iunie 2020, pentru a asigura o distribuție echitabilă a monedelor existente,, către toate instituțiile de depozitare, Băncile Rezervei Federale au distribuit monedele disponibile în monede de penny, de 5, 10 și 25 de cenți pentru instituții, servind ca măsuri provizorii.”

Pe măsură ce țara continuă să redeschidă economiile locale, distribuția monedelor ar trebui să se recupereze de la sine.

Coinstar este o companie care operează 17.000 de chioșcuri de sortare a monedelor din SUA. „Am făcut mai multe tranzacții cu monede pentru a ajuta la readucerea acestora în circulație”, a declarat pentru postul Radio Național Public (NPR), Jim Gaherity, directorul executiv al Coinstar.

Între timp, o consecință ce ar putea apărea în legătură cu întreprinderile mici, care nu pot obține schimburi de la băncile locale, ar fi forțate să redea sau să reducă tranzacțiile. Din păcate, acest lucru ar putea avea un impact drastic pentru o afacere, după cum a subliniat Rose, „în această perioadă, banii fac diferența dintre profitabilitate și pierdere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.