Acasă COVID-19 DUBLAREA NIVELULUI DE ANTICORPI ÎMPOTRIVA COVID-19 PRIN ELIMINAREA METOTREXATULUI

DUBLAREA NIVELULUI DE ANTICORPI ÎMPOTRIVA COVID-19 PRIN ELIMINAREA METOTREXATULUI

90
0
(c) steved_np3/Shutterstock

Peste 1 milion de oameni din Marea Britanie care iau un medicament pentru suprimarea sistemului imunitar hiperactiv ar putea răspunde mai bine la vaccinurile împotriva covid-19 dacă renunță la medicament timp de două săptămâni după ce au fost imunizați.

În urma unui studiu s-a constatat faptul că luarea unei pauze de două săptămâni de la un medicament administrat o dată pe săptămână, și anume metotrexat, a condus la producerea unui număr de două ori mai mare de anticorpi după a treia doză de vaccin în cazul persoanelor cu afecțiuni precum artrită reumatoidă și psoriazis.

Deși pauza a fost legată de o agravare temporară a simptomelor, acestea au fost, în general, modeste și gestionabile cu ajutorul altor medicamente, precum analgezicele.

Bolile autoimune sunt cauzate de celulele sistemului imunitar, care atacă diferite părți ale corpului. Deși acestea sunt tratate cu medicamente care frânează acțiunea sistemului imunitar, ele tind să producă un răspuns mai deficitar al corpului atât la infecții, cât și la vaccinuri.

În urma unui studiu desfășurat în anul 2018 s-a constatat faptul că luarea unei pauze de două săptămâni de la metotrexat a îmbunătățit răspunsul imun produs de un vaccin antigripal administrat în rândul persoanelor cu poliartrită reumatoidă.

Pe fondul pandemiei de coronavirus, unele grupuri de medici din SUA au recomandat oamenilor să nu mai ia medicamentul timp de o săptămână după ce au primit un vaccin împotriva bolii covid-19. Totuși, medicii din Marea Britanie nu au recomandat această practică.

„Pacienții au venit la clinica mea și m-au întrebat ce ar trebui să facă și nu știam ce să le spun”, a declarat Abhishek Abhishek din cadrul Universității din Nottingham, Marea Britanie. Pentru a afla mai multe informații în acest sens, Abhishek și colegii săi au recrutat 254 de persoane care luau metotrexat pentru diferite afecțiuni.

Participanții, care erau pe cale să primească a treia doză vaccin covid-19 (în principal vaccinurile Pfizer/BioNTech sau Moderna) spre sfârșitul anului 2021, au fost rugați în mod aleatoriu fie să ia o pauză de două săptămâni de la medicament, fie să continue cu tratamentul.

În ciuda faptului că au avut deja două doze de vaccin, majoritatea participanților au avut inițial niveluri foarte scăzute de anticorpi Covid-19. După a treia doză, toți participanții au înregistrat o creștere a nivelului de anticorpi. Cu toate acestea, nivelurile au fost de aproximativ două ori mai mari în cazul persoanelor care au luat pauză de la tratamentul cu metotrexat. După o perioadă de 12 săptămâni, numărul de anticorpi a scăzut ușor. Totuși, acesta a fost încă de două ori mai mare în cazul grupului care a întrerupt tratamentul.

Echipa lui Abhishek a trimis rezultatele medicilor specializați în tratarea persoanelor cu afecțiuni imunitare, astfel încât aceștia să poată lua în considerare dacă recomandările ar trebui să se schimbe. „Între timp, orice persoană care ia metotrexat și este pe cale să facă un vaccin împotriva covid-19 ar trebui să discute despre situație cu medicul lor. Atât medicul, cât și pacientul ar trebui să analizeze împreună severitatea simptomelor și dacă acesta a fost capabil să întrerupă consumul de metotrexat fără ca starea lui să se agraveze considerabil”, a declarat Abhishek.

Cu toate acestea, Rosemary Boyton din cadrul Colegiului Imperial din Londra, care a fost implicat în studiu, este de părere că și persoanele care iau alte medicamente de suprimare a sistemului imunitar ar putea beneficia de o pauză de la tratament.

„Este genial să știm că putem îmbunătăți eficacitatea vaccinului. Acest lucru schimbă puțin jocul. Unii oameni care iau medicamente pentru suprimarea imunității au fost foarte îngrijorați în legătură cu infectarea cu covid-19, deoarece aceștia știu că sunt expuși unui risc mai mare și, prin urmare, evită în continuare majoritatea contactelor cu alte persoane Acest studiu va ajuta foarte mult”, a declarat Elizabeth Price din cadrul Great Western Hospital din Swindon, Marea Britanie, care a ajutat la recrutarea participanților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.