Acasă Spațiu și Astronomie GALAXIILE ANTICE

GALAXIILE ANTICE

2075
0

Astronomii au descoperit o galaxie extrem de îndepărtată, care se aseamănă mult cu galaxia noastră, Calea Lactee.

Galaxia, denumită SPT0418-47, are același aspect după 1,4 miliarde de ani, de pe vremea când Universul avea doar 10% din vârsta actuală. Acest lucru se datorează faptului că lumina provenită de la această galaxie îndepărtată a avut nevoie de mai mult de 12 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ.

Potrivit cercetătorilor, concluziile, care au fost publicate în revista științifică Nature, sugerează că această galaxie este „surprinzător de calmă”, contrazicând teoriile conform cărora toate galaxiile din Universul timpuriu erau instabile.

Coautorul studiului, Simona Vegetti, din cadrul Institutul Max Planck pentru Astrofizică din Germania, a declarat: „Ceea ce am descoperit a fost destul de ambiguu. În ciuda numărului ridicat de stele care s-au format, reprezentând locul proceselor extrem de energice, SPT0418-47 este cea mai organizată galaxie observată vreodată, în Universul timpuriu”. Acest rezultat este destul de neașteptat și are implicații importante asupra modului în care credem că evoluează galaxiile.”

Coautorul Filippo Fraternali, din cadrul Institutul Astronomic Kapteyn, Universitatea din Groningen, Olanda, a adăugat: „Marea surpriză a fost să constatăm că această galaxie este, de fapt, similară cu galaxiile din apropiere, contrar tuturor așteptărilor, în comparație cu modelele curente și anterioare”.

Imaginile galaxiei au fost realizate folosind radiotelescopul interferometric Atacama Large Millimeter/submillimetre Array (ALMA) al Observatorului European de Sud, un grup de telescoape din deșertul Atacama, din nordul statului Chile.

Deoarece SPT0418-47 este situată atât de departe, astronomii s-au folosit de o galaxie din apropiere, transformând-o într-o lupă gigantică, efect cunoscut sub denumirea de lentilă gravitațională. Rezultatul este o versiune destul de „deformată și mărită” a SPT0418-47, care apare pe cer sub forma unui inel de lumină, aproape perfect.

Astronomii au folosit modelarea computerizată pentru a reconstitui adevărata formă a galaxiei și au descoperit că se aseamănă cu Calea Lactee. Aceasta are aspectul unui disc rotativ și o zonă proeminentă, unde un grup mare de stele este situat în jurul centrului galaxiei. Potrivit cercetătorilor, este pentru prima dată când s-a observat o proeminență în centrul unei galaxii, de la începutul istoriei Universului.

Ei susțin că descoperirile ridică întrebări despre cum s-ar fi putut forma o galaxie bine organizată, imediat după Big Bang.

„Când am văzut prima dată imaginea reconstituită a SPT0418-47, nu mi-a venit să cred: o cutie de comori se deschidea”, a declarat Francesca Rizzo, student doctorand în cadrul Institutului Max Planck pentru Astrofizică, care și a condus cercetarea.

O reconstituire a adevăratei forme a SPT0418-47, care are aspectul unui disc rotativ și o proeminență în centru © ALMA (ESO / NAOJ / NRAO)

Ea a adăugat: „Acest rezultat reprezintă un progres în domeniul studiului formării galaxiilor, demonstrând că structurile pe care le observăm în galaxiile sub formă de spirală, din apropierea și în cadrul Căii Lactee, erau deja formate, în urmă cu 12 miliarde de ani”.

Deși SPT0418-47 are caracteristici similare cu Calea Lactee, astronomii spun că se așteaptă să evolueze într-o galaxie foarte diferită de cea care include Sistemul Solar. Ei cred că SPT0418-47 se va alătura clasei de galaxii eliptice, un alt tip de galaxii care sunt întâlnite în Univers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.