Acasă Sănătate TRANSMITEREA DE BOLI DE LA OAMENI LA ANIMALE

TRANSMITEREA DE BOLI DE LA OAMENI LA ANIMALE

56
0
(c) Stan Tekiela Author / Naturalist / Wildlife Photographer via Getty Images

„Deși, inițial, boala covid-19 a trecut de la animale la oameni, de-a lungul timpului acest transfer al bolilor a avut loc și în sens invers. Astfel de evenimente de „reversare” sunt descrise în aproape 100 de studii. În plus, rapoartele documentate sunt probabil vârful aisbergului”, a declarat Anna Fagre din cadrul Universității de Stat din Colorado.

Echipa lui Fagre a analizat cercetările publicate anterior cu privire la transmiterea bolilor de la om la animal, care nu au implicat noul coronavirus. Ei au găsit 97 de rapoarte, care implică bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți; 57 dintre cazuri au implicat transmiterea la primate. Acest lucru s-ar putea datora faptului că agenții patogeni trec mai ușor de la oameni la specii relativ strâns înrudite.

Deși multe dintre evenimentele de transmitere au implicat animale din grădini zoologice (de exemplu, un ghepard care a contractat o tulpină de gripă umană), acestea au implicat și animale sălbatice, precum gorilele de munte din Uganda, care au suferit mai multe infecții bacteriene ce provoacau diaree.

Până în prezent, nu au existat cazuri confirmate de încrucișare a bolii la o specie animală și care să continue să se răspândească între indivizi. Totuși, cercetătorii au descoperit că mai mulți sconcși sălbatici au fost infectați cu gripă umană, ceea ce sugerează că ar putea exista o transmitere în curs de desfășurare. În plus, virusul care provoacă boala covid-19 se răspândește în prezent pe scară largă printre cerbii cu coadă albă din America de Nord.

Pe lângă afectarea animalelor afectate, un alt pericol este acela că patogenul uman suferă mutații în timp ce se află în gazda animalului și devine mai periculos pentru oameni.

„Cred că transmisia bolilor este mai intensă decât ne dăm seama”, a declarat Fagre.

Deși gazda animală inițială a virusului care provoacă boala Covid-19 pare să fi fost un liliac, este posibil să fi existat o etapă intermediară, în care agentul patogen să se fi transferat de la pangolini. În prezent, coronavirusul pare să fi trecut la animale de companie precum pisicile și, de asemenea, la nurca de crescătorie, ceea ce a necesitat o sacrificare în masă a acestora în Danemarca în anul 2020, din cauza temerilor că virusul la nurcă ar putea muta într-o variantă mai periculoasă.

Deși turiștii aflați în excursii de vizionare a gorilelor ar trebui să poarte măști de față, pentru a reduce șansele de transmitere infecțiilor, mulți nu o fac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.