Acasă Spațiu și Astronomie CE SUNT CERCURILE RADIO?

CE SUNT CERCURILE RADIO?

64
0
(c) J. English, EMU, MeerKAT, DES

Cercetătorii au obținut o imagine mai clară a unuia dintre cele mai ciudate fenomene din spațiu. Aceste cercuri radio ciudate, denumite și ORC-uri (odd radio circles), sunt cercuri de unde radio care, spre deosebire de multe alte obiecte vizibile în undele radio, nu par să emită nicio radiație la alte lungimi de undă.

O echipă de cercetători condusă de Ray Norris din cadrul Australian Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization a observat pentru prima dată aceste cercuri ciudate în anul 2020 cu ajutorul radiotelescopului Australian Square Kilometer Array Pathfinder. În prezent, astronomii au observat 5 astfel de ORC-uri și alți câțiva candidați neconfirmați. Norris și colegii săi au folosit telescopul MeerKAT din Africa de Sud pentru a realiza cea mai clară imagine de până acum a unui ORC.

Cercurile radio ciudate au o lungime de aproximativ un milion de ani lumină, acestea fiind mai mari chiar și decât cele mai mari galaxii spirale. Astronomii au observat galaxii în centrul a trei dintre ORC-urile confirmate, ceea ce sugerează faptul că obiectele ar putea fi formate printr-un proces galactic.

Noile observații realizate cu ajutorul telescopului MeerKAT au dezvăluit faptul că în toate ORC-urile par să existe galaxii care înglobează găuri negre supermasive active. Acest lucru restrânge semnificativ opțiunile în ceea ce privește originea ORC-urilor. Potrivit lui Norris, în prezent există trei opțiuni principale: acestea ar putea fi resturi de la o explozie uriașă apărută în galaxiile lor gazdă, jeturi de material aruncate de găurile negre supermasive sau energia reziduală provenită din exploziile de formare a stelelor.

Pentru a determina varianta corectă, cercetătorii vor trebui să facă mai multe observații cu radiotelescoape mai sensibile. Proiectul Square Kilometer Array, care are în componența sa un număr uriaș de radiotelescoape aflate atât în Australia, cât și în Africa de Sud, ar putea ajuta la identificarea mai multor ORC-uri și la determinarea originii acestor obiecte. Cercetătorii preconizează că această matrice de radiotelescoape va fi finalizată în anul 2028.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.