Acasă Sănătate MUTAȚIILE GENETICE ÎNTÂLNITE ÎN CAZUL CENTENARILOR

MUTAȚIILE GENETICE ÎNTÂLNITE ÎN CAZUL CENTENARILOR

88
0
(c) Tono Balaguer/Getty Images

În urma unei analize a ADN-ului centenarilor, persoane cu vârste mai mari de 100 de ani, au fost identificate mutații genetice rare, care ar putea ajuta la explicarea longevității acestora.

„Mutațiile rare ale căilor de îmbătrânire afectează durata de viață a omului și constituie o parte a arhitecturii genetice a longevității umane. Există o interacțiune între variantele comune și cele rare. Împreună, ele afectează longevitatea și sunt de părere că acest lucru este valabil și pentru orice trăsătură umană complexă”, a declarat Zhengdong Zhang din cadrul Colegiului de Medicină Albert Einstein din New York.

Zhang și echipa sa au comparat profilurile genetice a 515 centenari și 496 non-centenari, mai exact persoane cu vârste cuprinse între 70 și 95 de ani.

Cercetătorii s-au întrebat dacă longevitatea centenarilor s-ar putea datora parțial lipsei unor variante genetice rare, care provoacă o creștere a riscului de apariție a bolilor. Totuși, ei au descoperit faptul că aceste „mutații rare patogene” au fost la fel de susceptibile în a fi dezvoltate atât de centenari, cât și de non-centenari.

Pe de altă parte, unele versiuni rare ale genelor despre care este cunoscut faptul că au un efect benefic asupra sănătății erau mai susceptibile în a fi dezvoltate de centenari decât de non-centenari. De exemplu, cercetătorii au descoperit faptul că centenarii purtau mutații benefice rare ale căii de semnalizare Wnt, care are un rol cunoscut în apariția cancerului.

„Aceste cunoștințe ar putea fi utilizate pentru a dezvolta medicamente anti-îmbătrânire, care pot viza mecanismele de îmbătrânire în general, și nu tratarea condițiilor individuale legate de vârstă, pentru a extinde durata de viață a omului”, a declarat Zhang.

„Această lucrare este interesantă datorită numărului mare de participanți. Aceste investigații sunt în esență provocatoare, deoarece este necesar un număr mare de oameni pentru a descoperi informații semnificative din punct de vedere statistic”, a declarat Morten Scheibye-Knudsen din cadrul Universității din Copenhaga, Danemarca. Aceste descoperiri interesante subliniază importanța geneticii umane în cercetarea longevității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.