Acasă Sănătate VIRUSUL LANGYA: CÂT DE PERICULOS ESTE NOUL AGENT PATOGEN DESCOPERIT ÎN CHINA?

VIRUSUL LANGYA: CÂT DE PERICULOS ESTE NOUL AGENT PATOGEN DESCOPERIT ÎN CHINA?

83
0
(c) Martin Willis/Minden Pictures/Alamy

Zeci de oameni din estul Chinei au fost infectați cu un nou virus, numit Langya henipavirus (LayV), care pare să fie transmisibil de la animale la oameni.

Ce este henipavirusul Langya?

LayV face parte dintr-un gen de viruși numiti henipavirusuri, care sunt de obicei găzduiți în liliecii de fructe. Genul include virusul Hendra, care a fost identificat pentru prima dată în Australia în anul 1994 și este cunoscut că infectează oamenii și caii. Virusul Nipah, identificat pentru prima dată în anul 1999 în Malaezia, face, de asemenea, parte din acest gen. Ambele infecții au rate ridicate de mortalitate la oameni.

LayV pare să fie cel mai strâns legat de henipavirusul Mojiang, potrivit unei echipe de cercetători din China și Australia. În anul 2012, henipavirusul Mojiang a fost asociat cu debutul unei pneumonii severe și, în cele din urmă, cu moartea a trei bărbați care lucrau într-o mină de cupru abandonată din China.

În cea mai recentă evoluție, un grup de oameni cu febră și un istoric recent de expunere la animale au fost monitorizați în estul Chinei. Un nou henipavirus – LayV – a fost identificat într-o probă de tampon din gât de la o persoană.

O analiză ulterioară a evidențiat 35 de cazuri de LayV la oameni, majoritatea fermieri, au apărut în provinciile Shandong și Henan din estul Chinei în perioada decembrie 2018 – mai 2021.

Care sunt simptomele virusului Langya?

În cadrul celor 35 de persoane, cercetătorii au raportat doar simptomele experimentate de cei care nu au prezentat semne de altă infecție, pentru a determina cu exactitate faptul că LayV a fost cauza simptomelor lor.

Dintre aceste 26 de persoane, toate au avut febră. Oboseala a fost al doilea cel mai frecvent simptom (54% dintre oameni au experimentat-o), urmată de tuse (50%) și dureri musculare (46%).

În plus, 38% au avut greață, 35% au avut dureri de cap și alți 35% au avut senzații de vărsături.

Mai mult de jumătate (54%) au avut leucopenie, definită ca un număr insuficient de globule albe care luptă împotriva agenților patogeni. Mai mult de o treime (35%) au avut trombocitopenie, un număr scăzut de celule de coagulare a sângelui numite trombocite.

O funcție hepatică sau renală a afectat 35% și, respectiv, 8% dintre persoanele din studiu.

De unde a început răspândirea virusului Langya?

Cercetătorii au testat 25 de specii de animale sălbatice mici pentru virus. Mai mult de un sfert (27%) dintre cele 262 de scorpie pe care i-au cercetat aveau niveluri detectabile de LayV, ceea ce sugerează că ar putea reprezenta sursa virusului.

Când au analizat animalele domestice, echipa de cercetători a detectat virusul la 4 din 79 de câini (5%) și 3 din 168 de capre (2%).

Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă de contact strâns între persoanele infectate cu virusul. În cazul a nouă dintre persoane, urmărirea contactelor cu 15 dintre membrii familiei lor apropiate nu a evidențiat nicio transmisie LayV. Acest lucru sugerează că virusul nu trece de la o persoană la alta, ci mai degrabă de la un animal la altul.

Cu toate acestea, dimensiunea eșantionului este prea mică pentru a exclude transmiterea de la persoană la persoană, potrivit cercetătorilor.

Cât de îngrijorați ar trebui sa fie oamenii?

Nu au fost raportate decese la niciuna dintre persoanele despre care se știe că au fost infectate până acum. Cercetătorii menționează că unele dintre persoanele infectate au avut pneumonie, dar nu precizează câte și nu oferă detalii despre severitatea acesteia.

Olivier Restiff din cadrul Universității din Cambridge susține că henipavirusurile nu se răspândesc de obicei între oameni și, prin urmare, este puțin probabil ca LayV să devină o pandemie.

„Singurul henipavirus care a prezentat semne de transmitere de la om la om este virusul Nipah, care necesită un contact foarte apropiat. Nu cred că acest lucru are un potențial mare de a fi considerat pandemie”, a declarat Olivier.

Francois Balloux din cadrul Colegiului Universitar din Londra susține faptul că deoarece au existat atât de puține cazuri de-a lungul mai multor ani, virusul nu se răspândește rapid. „Este puțin probabil ca virusul să se transmită cu ușurință de la o persoană la alta și poate provoca cu ușurință o epidemie sau o pandemie”, spune el.

Cu toate acestea, el spune că sursa cea mai probabilă a oricărei viitoare pandemii va fi un virus care se transmite de la animale la oameni. „Marea majoritate a agenților noștri patogeni provin din populații de animale. Cred că ar trebui să fim mai bine pregătiți pentru un eveniment precum covid-19. Cred că este foarte probabil că acest lucru se va întâmpla în următoarele decenii”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.