Acasă COVID-19 CONTROLUL DEFRIȘĂRILOR ȘI AL COMERȚULUI CU ANIMALE SĂLBATICE AR PUTEA PREVENI PANDEMIILE

CONTROLUL DEFRIȘĂRILOR ȘI AL COMERȚULUI CU ANIMALE SĂLBATICE AR PUTEA PREVENI PANDEMIILE

131
0
(c) Putu Artana/Alamy

Potrivit unui raport global privind biodiversitatea, viitoarele pandemii ar putea fi prevenite prin stoparea practicilor nesustenabile, precum defrișările și comerțul cu animale sălbatice, pe scară industrială. Valoarea rambursată a costul de realizare a acestor proceduri ar fi destul de mare, deoarece societatea noastră nu ar mai fi nevoită să treacă printr-o altă pandemie.

Milioane de oameni trăiesc sau lucrează în contact direct cu animale sălbatice, care sunt purtătoare de diferite boli, iar aceste industrii nu sunt reglementate corespunzător. De exemplu, cu cât crește numărul defrișărilor pentru creșterea terenurilor agricole, cu atât mai mult se distrug și habitatele animalelor și astfel, oamenii intră în contact, regulat, cu animalele sălbatice purtătoare de boli.

Potrivit unui raport, controlul comerțului mondial cu animale sălbatice și reducerea exploatării terenurilor agricole ar costa în jur de 40-58 de miliarde de dolari pe an. Este o sumă destul de mare, însă se estimează faptul că până în iulie, pandemia de Covid-19 ar fi consumat între 8-16 trilioane de dolari, din economia globală. În total, în cazul pandemiilor se consumă aproximativ 1 trilion de dolari pe an, sumă ce acoperă costurile de tratament, pierderile economice și de productivitate, inclusiv pandemiile de HIV și gripă aflate în curs de desfășurare.

„Rentabilitatea obținută în urma evaluării eficienței economice a investițiilor, ne va arata dacă ne îndreptăm către o economie prosperă din toate punctele de vedere”, a menționat autorul raportului Peter Daszak, din cadrul EcoHealth Alliance, New York.

Raportul economic a fost publicat de Platforma Interguvernamentală privind Politica Științifică, Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemice (IPBES).

Aproape fiecare pandemie cunoscută provine de la un animal, a afirmat Daszak. Infecția de Covid-19 provine de la liliecii din China. Tot acesta a menționat și faptul că „virusul HIV a fost cauzat de vânătoarea de cimpanzei, iar recentul focar de Ebola din Africa, a rezultat din vânătoarea primatelor sălbatice”.

Multe dintre cele mai dăunătoare practici sunt determinate de către practicile de consum din Occident. „Motivul pentru care sunt construite drumuri în pădurile tropicale din Indonezia, este reprezentat de către furnizarea uleiului de palmier”, a declarat Daszak. Acest ulei este utilizat în cadrul mai multor produse alimentare, inclusiv pâinea ambalată, înghețata și untul de arahide.

O altă problemă majoră este reprezentată de comerțul animalelor sălbatice, deoarece acestea sunt utilizate, fie ca animale de companie, fie în cadrul industriei alimentare, nefiind testate pentru toate boliile existente. „SUA reprezintă unul dintre cei mai mari importatori de animale sălbatice”, a menționat acesta.

Studiile efectuate privind anticorpii, asupra persoanelor din China, sugerează faptul că în fiecare an, peste un milion de persoane sunt infectate prin intermediul liliecilor, cu infecții aflate în strânsă legătură cu virusul care alimentează pandemia actuală, a declarat Daszak. Marea majoritate a acestor expuneri nu cauzează focare majore, însă fiecare dintre acestea prezintă un anumit risc.

Piețele, în cadrul cărora sunt vândute animale sălbatice vii, precum cea care a fost implicată în răspândirea Covid-19, reprezintă, de asemenea, un factor de risc dacă nu sunt gestionate corespunzător. Adesea, mai multe specii de animale sunt găzduite în aceleași spații cu proprietarii de tarabe și familiile acestora.

Raportul va fi prezentat în cadrul următoarei reuniuni majore a Convenției privind diversitatea biologică, care se va desfășura în China, în anul 2021, fiind amânată din cauza pandemiei, a menționat Anne Larigauderie, secretar executiv al IPBES. În cadrul acestei reuniuni se vor stabili obiective globale privind biodiversitatea, pentru următorul deceniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.