Acasă Energie MODERNIZAREA RECTORULUI NUCLEAR DIN MAREA BRITANIE

MODERNIZAREA RECTORULUI NUCLEAR DIN MAREA BRITANIE

101
0

Pe data de 29 octombrie 2020, reactorul de fuziune nucleară renovat, din Regatul Unit, cunoscut sub numele de Mega Amp Spherical Tokamak (MAST), a fost alimentat pentru prima dată după finalizarea procesului de reconstrucție, care a durat 7 ani. Reactorul, în valoare de 55 de milioane de lire sterline, va reprezenta un banc de test pentru tehnologiile esențiale, necesare viitoarelor reactoare cu fuziune. Acesta poate fi cheia către proiectarea unor noi tipuri de instalații de producere a energiei.

Tokamak-urile reprezintă primele eforturi în ceea ce privește generarea de energie prin fuzionarea elementelor ușoare. Aceste vase, în formă de gogoașă, conțin un gaz ionizat superîncălzit (sau plasmă) de izotopi de hidrogen. Asupra plasmei acționează magneți puternici, care constrâng materia, microundele și fasciculele de particule care o încălzesc. ITER, un tokamak enorm, aflat în construcție în Franța, reprezintă un efort global în ceea ce privește obținerea de energie cu ajutorul fuziunii.

MAST este o variantă a tokamak-ului standard. Acesta are forma mai degrabă asemănătoare unui măr, decât a unei gogoși. Cercetătorii sunt de părere că această formă poate conferi o stabilitate mai mare a plasmei, decât un tokamak în formă de gogoașă. Totuși, acest design nu este la fel de bine studiat, în comparație cu cel tradițional. Inițial, în cadrul MAST, s-a testat conceptul la scară largă, începând cu anul 1999. În prezent, acesta a fost modernizat, fiindu-i montate o sursă suplimentară de încălzire, o nouă tehnologie pentru extragerea căldurii din plasmă și alte îmbunătățiri. De asemenea, similar acestuia, a fost modernizat în paralel și Experimentul Național de Torus Sferic (NSTX) din cadrul Laboratorului de Fizică a Plasmei din Princeton. Cu toate acestea, la scurt timp după repornirea sa, în anul 2016, NSTX a avut parte de o defecțiune a magnetului, în prezent acesta fiind în reconstrucție.

Cercetătorii din Marea Britanie speră ca modificările efectuate asupra MAST să conducă la o îmbunătățire a performanței, suficientă încât să se poată realiza un plan pentru construirea unei centrale tokamak sferice demonstrativă. Aceștia au început să lucreze încă din anul 2019 la un proiect pentru un Tokamak sferic, ce va fi folosit pentru producția de energie. Cu o finanțare guvernamentală de 220 de milioane de lire sterline, cercetătorii au ca scop punerea în funcțiune a acestui reactor de nouă generație, până în anul 2040.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.