Acasă COVID-19 OMICRON AR PUTEA PROVOCA UN NOU VAL DE ÎMBOLNĂVIRI

OMICRON AR PUTEA PROVOCA UN NOU VAL DE ÎMBOLNĂVIRI

49
0
(c) Dwayne Senior/Bloomberg via Getty Images

Există tot mai multe dovezi că Omicron, noua variantă a coronavirusului, este capabilă să se răspândească rapid în cadrul populațiilor cu imunitate împotriva altor variante de coronavirus. Aceasta a ajuns deja în multe țări și pare gata să provoace un val uriaș de infectări în întreaga lume.

Marea necunoscută este dacă Omicron va putea provoca boli severe și decese. Aris Katzourakis din cadrul Universității din Oxford se îndoiește foarte mult de faptul că mutațiile variantei vor conduce la scăderea severității. Totuși, acesta este de părere că este prea devreme pentru a oferi un răspuns sigur.

„Suntem cu toții îngrijorați. Așteptăm cu sufletul la gură”, a declarat Katzourakis.

În Africa de Sud, zona unde varianta a fost detectată pentru prima dată, cazurile cresc chiar mai repede decât în ​​timpul valurilor anterioare, numărul acestora dublându-se la fiecare trei până la patru zile.

Răspândirea rapidă în Africa de Sud nu reflectă neapărat ceea ce se va întâmpla și în alte zone. Varianta beta, care a fost observată pentru prima dată în Africa de Sud și a provocat al doilea val, nu a condus la focare similare în alte țări. Cu toate acestea, există semne că Omicron se răspândește deja și în alte zone.

De exemplu, în Regatul Unit se înregistrează o creștere rapidă a așa-numitelor S-gene dropouts în testele PCR covid-19, un fenomen care se întâmplă atunci când o variantă are anumite mutații în gena proteinei sale. Acest lucru se datorează probabil mutației Omicron. În Danemarca au fost detectate peste 200 de cazuri de covid-19 cauzate de această variantă.

Principalul motiv pentru care Omicron se răspândește atât de rapid pare a fi faptul că varianta evită foarte eficient imunitatea dobândită anterior. Cercetătorii din Africa de Sud au descoperit faptul că riscul de reinfectare este mult mai mare în cazul variantei Omicron. Acest lucru sugerează faptul că riscul ca persoanele vaccinate să se infecteze este, de asemenea, mult mai mare decât în cazul mutației Delta. Rapoartele inițiale de caz susțin această teorie. De exemplu, din 11 cazuri de infectare cu varianta Omicron în Israel, șase dintre acestea sunt persoane care au primit trei doze de vaccin Pfizer.

Pe lângă faptul că poate evita răspunsul imun, Omicron ar putea fi și mai transmisibil decât Delta.

Vestea bună este că oamenii de știință se așteaptă ca, în ciuda vaccinării sau a infectării anterioare, persoanele bolnave vor avea totuși mai puține șanse de a dezvolta forme mai grave decât cele fără imunitate dobândită anterior, adică ca în cazul variantei Delta. Acest lucru se datorează faptului că, deși varianta Omicron poate fi capabilă să evite anticorpii, acesta nu poate scăpa de celulele imunitare denumite celule T, care ajută la eliminarea infecțiilor virale.

Din cauza decalajului dintre persoanele care se infectează, cele care se îmbolnăvesc grav și care se recuperează sau care mor, ar putea trece încă multe săptămâni până când să devină clar eficiența vaccinării sau a infectării anterioare împotriva bolilor severe și severitatea variantei Omicron în cazul oamenilor fără imunitate dobândită în prealabil.

În timpul unei conferințe de presă, care a avut loc în data de 3 decembrie, Waasila Jassat din cadrul Institutului Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud a declarat faptul că țara a înregistrat deja o creștere bruscă a spitalizărilor la toate grupele de vârstă. În mod special, copiii sub 5 ani au fost al doilea grup ca mărime, după cei cu vârste de peste 60 de ani.

Chiar dacă proporția persoanelor infectate cu Omicron care prezintă simptome grave este mai mică față de variantele anterioare, dacă noua mutație infectează un număr mare de oameni, spitalele ar putea fi totuși copleșite.

„Sper că imunitatea dobândită anterior va proteja împotriva simptomelor severe, dar sunt foarte îngrijorat de amploarea valului epidemic din SUA și din întreaga lume”, a declarat Trevor Bedford din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.