Acasă COVID-19 ANTICORPII DIN PLASMA DONATORILOR

ANTICORPII DIN PLASMA DONATORILOR

141
0

Noile rezultate arată faptul că 43% dintre donatorii de sânge de gen masculin au plasma sanguină mai bogată în anticorpi, comparativ cu 29% dintre donatorii de gen feminin.

Conform rezultatelor obținute în cadrul unor studii clinice, bărbații par să producă niveluri mai ridicate de anticorpi, împotriva COVID-19.

Pacienții vindecați de COVID-19 sunt rugați să doneze plasmă sanguină, în cadrul unui studiu clinic major, care evaluează posibilitatea de a ajuta pacienții grav bolnavi de această boală.

Studiul clinic este în curs de a evalua dacă donațiile convalescente de plasmă pot fi transfuzate către pacienții grav bolnavi, care se luptă să-și dezvolte propriul răspuns imun.

Centrul de Donare de Sânge și Transplant al Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, care colectează plasma sanguină utilizată în cadrul studiului, a declarat că prin intermediul unei noi analize, a fost constatat faptul că, bărbații produc mai mulți anticorpi împotriva coronavirusului decât femeile, ceea ce îi clasează pe aceștia drept donatori principali de plasmă sanguină, cu o rată de succes mult mai mare.

„Am dori totuși să ne contacteze persoane care au avut coronavirus sau anumite simptome asociate. Sunt necesari cât mai mulți donatori de plasmă sanguină, în special cei de gen masculin, deoarece bărbații au niveluri de anticorpi mai ridicate, ceea ce înseamnă că este mai probabil să putem folosi plasma lor sanguină pentru a salva cât mai multe vieți.

Inițial, sistemul dumneavoastră imunitar va încerca să combată virusul prin intermediul celulelor albe din sânge. Dacă vă îmbolnăviți grav, sistemul imunitar trebuie să producă mai mulți anticorpi, care să neutralizeze virusul.

Studiile noastre, precum și multe altele din întreaga lume, indică faptul că bărbații, care au contractat COVID-19, sunt mai susceptibili să ajungă într-un stadiu mai avansat al bolii decât femeile. Acest lucru face ca plasma sanguină donată de către aceștia, să aibă o rată de succes mult mai mare, odată cu recuperarea acestora”, a declarat Profesorul David Roberts, directorul departamentului de donare de sânge de la Centrul de Donare de Sânge și Transplant al Serviciului Național de Sănătate.

Recent, a fost anunțat faptul că toate persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19, prin intermediul programului național de testare, vor fi rugate să se alăture unui studiu clinic de analiză a plasmei sanguine.

Plasmă convalescentă după donare © NHSBT / PA

Reprezentanții Centrului de Donare de Sânge și Transplant au declarat faptul că persoanele testate pozitiv pentru COVID-19, în cadrul programul național de testare „pilonul 2”, vor primi un mesaj text la 21 de zile după rezultat, pentru a vedea disponibilitatea acestora, în ceea ce privește donarea de plasmă sanguină. Aceste mesaje vor fi trimise săptămânal, tuturor persoanelor care au fost testate pozitiv.

Cum poate ajuta plasma sanguină donată?

Plasma sanguină prelevată de la foștii pacienți este bogată în anticorpi, care se dezvoltă pe măsură ce o persoană se recuperează după o anumită boală.

Acesta este transfuzată la persoanele infectate cu COVID-19, care se află într-un stadiu avansat al bolii și al căror sistem imunitar luptă pentru a-și dezvolta proprii anticorpi.

În cazul în care acest studiu clinic are succes, tratamentul cu plasmă convalescentă ar putea deveni o procedură larg răspândită în toate spitalele.

© NHSBT/PA

Doi donatori de plasmă sanguină s-au înscris în acest program, fără a sta deloc pe gânduri. Simon Callon, în vârstă de 51 de ani, din St Helens, Merseyside, a supraviețuit pandemiei COVID-19, însă tatăl său, Noel, nu a fost atât de norocos, acesta nesupraviețuind acestei boli.

„Nu vreau ca cineva să treacă prin ceea ce i s-a întâmplat tatălui meu. A murit într-un salon de spital fără familie sau prieteni, având alături o asistentă care îl ținea de mână. La înmormântarea au fost permise doar 10 persoane.

Pentru mine, donarea de plasma sanguină a fost o decizie luată fără a ezita nici măcar o clipă. Dacă poți salva sau ajuta pe cineva, cu siguranță ai face acest lucru”, a declarat Simon.

Dr. Wassim Shamsuddin, medic anestezist consultant la Spitalul Universitar Milton Keynes, a donat plasmă sanguină convalescentă, în cadrul Centrului de Donare din Oxford, după ce s-a recuperat de COVID-19.

„Am văzut efectele virusului și modul în care acesta a luat viețile multor persoane, atât bătrâni, cât și tineri. Când s-a ivit oportunitatea de a dona plasma sanguină pentru a ajuta și alte persoane să lupte împotriva coronavirusului, am luat această decizie fără nici cea mai mică ezitare. Dacă plasma sanguină se dovedește a fi un tratament de succes, ajutând cât mai multe persoane grav bolnave, mă voi bucura că am contribuit la acest lucru”, a declarat Dr. Wassim Shamsuddin, din Bicester, în vârstă de 40 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.