Acasă Spațiu și Astronomie RISCUL DE COLIZIUNE AL TELESCOPULUI SPAȚIAL JAMES WEBB CU ROCI SPAȚIALE

RISCUL DE COLIZIUNE AL TELESCOPULUI SPAȚIAL JAMES WEBB CU ROCI SPAȚIALE

84
0
(c) Adriana Manrique Gutierrez, NASA Animator

Oamenii de știință ar putea fi nevoiți să evite să îndrepte telescopul spațial James Webb (JWST) în anumite direcții prea des din cauza coliziunilor cu rocile spațiale.

În timpul perioadei de șase luni de testare a instrumentelor, JWST a fost lovit de cel puțin șase micrometeoriți, adică bucăți de praf spațial care orbitează în jurul Soarelui. Acest lucru nu a fost neașteptat; în spațiu există foarte multe astfel de roci minuscule, iar echipa a prezis faptul că va exista o coliziune pe lună. Cu toate acestea, un astfel de obiect, care a lovit un segment al oglinzii telescopului în luna mai, a fost mai mare decât orice se așteptau cercetătorii înainte de lansare.

Potrivit unui raport privind punerea în funcțiune a JWST, acea rocă „a provocat o schimbare semnificativă incorectabilă în aspectul general al acelui segment… Cu toate acestea, efectul a fost mic la nivelul întregului telescop, deoarece doar o mică parte din suprafața telescopului a fost afectată.” Datorită mecanismului de control extraordinar de precis necesar pentru a alinia cele 18 segmente ale oglinzii telescopului, inginerii au reușit să modifice pozițiile acestora pentru a atenua în mare parte efectele impactului.

Cu toate acestea, un număr mare de impacturi similare ar putea degrada grav segmentele. În prezent, echipa din cadrul JWST lucrează la noi modele pentru a-și da seama cât de comune ar trebui să fie astfel de evenimente și cum să facă față oricăror daune pe care le-ar putea cauza. Asta ar putea însemna chiar evitarea îndreptării telescopului în direcția în care obiectele se deplasează pentru a evita coliziunile frontale.

„Este puțin probabil să excludem anumite ținte pentru observare din cauza temei de coliziuni. Deși acest lucru depinde de ceea ce determinăm, nu cred că vom reduce câmpul de vizualizare. O posibilitate pe care o vom studia este reprezentată de minimizarea îndreptării în anumite direcții. Totuși, această soluție ar putea afecta programul de cercetare”, a declarat Lee Feinberg, membrul al echipei JWST din cadrul Centrului de Zbor Spațial Goddard al NASA din Maryland.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.