Acasă Spațiu și Astronomie OBSERVAREA UNEI GALAXII CARE GĂZDUIEȘTE MAI MULTE STELE AFLATE ÎN STADIUL DE...

OBSERVAREA UNEI GALAXII CARE GĂZDUIEȘTE MAI MULTE STELE AFLATE ÎN STADIUL DE FORMARE

120
0
(c) NASA / ESA / CSA / STScI. / R. Colombari

Cercetătorii care folosesc telescopul spațial James Webb (JWST) au obținut o imagine extraordinară a unei galaxii ciudate. Această galaxie, denumită NGC 1365 sau Marea Galaxie Spiralată Barată, are una dintre cele mai mari rate de formare a stelelor din toate galaxiile observate vreodată, iar JWST a dezvăluit-o mai detaliat decât oricând.

Formația stelară din NGC 1365 este condusă de bara de stele din centrul său, care leagă cele două brațe în spirală. „Pentru ca stelele să se poată forma, este nevoie ca gazul să fie comprimat la presiuni foarte mari. În NGC 1365, bara acționează ca o bandă transportoare, trimițând gaz direct în inima galaxiei, unde acesta devine foarte concentrat”, a declarat Brad Whitmore din cadrul Institutului de Știință al Telescopului Spațial din Maryland.

Whitmore și colegii săi lucrează la un proiect pentru a observa cu ajutorul JWST o serie de galaxii în care se formează stele. Cercetătorii au ca scop descoperirea de informații cu privire la pepinierele stelare și la modul în care acestea afectează evoluția galaxiilor. Deși, în prezent, sunt cunoscute câteva informații cu privire la aceste procese, ele sunt greu de observat din cauza prafului care acoperă adesea zonele respective.

„Un apus de soare într-o zi înnorată se observă foarte greu. Cu asta aveam de-a face aici; toți acești nori de praf ne împiedică să observăm formarea stelară”, a declarat Whitmore.

Cu toate acestea, JWST folosește lungimi de undă în infraroșu, ceea ce i-a permis să privească prin praf, până în centrul galaxiei. Acest lucru a permis cercetătorilor să găsească o caracteristică din NGC 1365 despre care știau că ar trebui să existe, dar care a fost greu de observat înainte: un mic inel format în jurul centrului galaxiei, unde are loc cea mai intensă formare de stele.

Whitmore și colegii săi plănuiesc să determine vârstele clusterelor de stele din acel inel pentru a afla modul de deplasare al corpurilor formate prin acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.