Acasă Robotică ROBOTUL CARE POATE ÎNVĂȚA SĂ MEARGĂ SINGUR

ROBOTUL CARE POATE ÎNVĂȚA SĂ MEARGĂ SINGUR

109
0
(c) Felix Ruppert and Alexander Badri-Sprowitz

Un robot cu patru picioare a avut nevoie doar de o oră pentru a învăța să meargă fără să se poticnească.

Felix Ruppert și Alexander Badri-Sprowitz din cadrul Institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Stuttgart, Germania, au proiectat un robot denumit Morti și i-au oferit capacitatea de a învăța singur cum să meargă.

Morti este controlat de un algoritm pe bază de inteligență artificială care nu are prea multe informații despre picioarele robotului, precum forma exactă a fiecărei componente. Algoritmul imită rețelele de neuroni pe care unele animale le au în măduva spinării și care le ajută să meargă prin contractarea mușchilor într-un ritm previzibil.

Rețeaua generează instrucțiuni de mers și le ajustează pe baza informațiilor furnizate de senzorii montați la nivelul picioarelor, care semnalează atunci când robotul cade și pierde contactul cu solul. „Deși Morti cade și se prăbușește la început, algoritmul găsește cel mai bun mod de a merge după aproximativ o oră”, a declarat Ruppert.

Datorită faptului că sistemul învață să meargă în loc să calculeze detaliile fiecărei mișcări ale piciorului în avans, proces care poate folosi multă energie, Morti își poate reduce consumul de energie pe măsură ce învață să meargă. La sfârșitul unui proces de învățare de o oră, robotul folosește cu 42% mai puțină energie decât atunci când începe.

Procesul lui Morti imită modul în care puii de animale învață să se miște. „Robotul poate obține o eficiență energetică mai bună învățând să-și folosească corect picioarele”, a declarat Ruppert.

Dhireesha Kudithipudi din cadrul Universității din San Antonio, Texas este de părere că deși algoritmii IA pot învăța o anumită sarcină foarte bine, aceștia nu se pot recalibra atunci când mediul se schimbă. Așadar, designul lui Morti, care se bazează pe ajustarea continuă a mișcărilor robotului, poate funcționa mai bine în acest sens.

Hillel Chiel din cadrul Universității Case Western Reserve din Ohio a declarat faptul că în creierul animalelor există structuri și cunoștințe care le ajută în procesul de învățare. „Deși unele sisteme IA pot imita modul de învățare al animalelor, sistemele nervoase artificiale nu sunt încă la fel de complexe”, a adăugat el.

Ruppert a declarat faptul că el și echipa sa lucrează la adăugarea unui număr mai mare de senzori și la creșterea amplitudinii de mișcare a lui Morti pentru a-l transforma într-un robot care să se asemene mai mult cu animalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.