Acasă Știri UTILIZAREA UNOR TIPURI DE BETON CU IMPACT SCĂZUT ASUPRA MEDIULUI

UTILIZAREA UNOR TIPURI DE BETON CU IMPACT SCĂZUT ASUPRA MEDIULUI

61
0
(c) Adrian Greeman/Construction Photography/Avalon/Getty Images

O alianță a celor mai mari companii din domeniul construcțiilor și imobiliarelor speră să demareze dezvoltarea unor rețete de beton mai ecologice prin angajamentul de a cumpăra numai beton cu emisii nete de carbon zero până la jumătatea secolului.

Betonul, un material esențial în domeniul infrastructurii, este responsabil pentru 8% din emisiile globale de CO2. În ultimii 20 de ani, emisiile din ciment și liant s-au dublat.

În prezent, 17 companii, inclusiv Laing O’Rourke, Willmott Dixon și Skanska, au format o coaliție prin care se angajează că o treime din betonul pe care îl vor folosi până în anul 2025 va avea emisii scăzute de carbon. De asemenea, ei intenționează să folosească numai beton cu emisii nete de carbon zero până în anul 2050. Grupul se bazează pe inițiativele anterioare cu privire la surse regenerabile și oțel verde, care au fost concepute pentru a demonstra faptul că există cerere pe piață pentru opțiuni cu emisii reduse de carbon.

„Betonul reprezintă o parte uriașă a emisiilor globale. Ceea ce ne propunem este să creăm o cerere colectivă foarte mare, care să ofere încredere inovatorilor și investitorilor”, a declarat Helen Clarkson din cadrul Climate Group, organizația non-profit care a organizat campania.

Problema cu decarbonizarea betonului este că, în prezent, nu există soluții la scară suficient de mare. Procesul chimic de fabricare a cimentului produce o cantitate mare de carbon și necesită, de obicei, cantități uriașe de căldură provenită din arderea combustibililor fosili. Cu toate acestea, cercetătorii și companiile fac progrese în acest domeniu prin electrificarea producției de ciment și întărirea materialului prin adăugarea de grafen, astfel încât să nu mai fie nevoie de o cantitate așa de mare de beton pentru a construi o anumită structură.

De asemenea, există eforturi pentru dezvoltarea tehnologiei de captare și stocare a carbonului eliberat atunci când calcarul este încălzit și zdrobit în timpul procesului de producție a cimentului. Clarkson a declarat faptul că deși captarea și stocarea carbonului (CCS) poate fi o soluție, eficiența tehnologiei nu a fost încă dovedită.

Paul Dipino din cadrul dezvoltatorului imobiliar Joseph Homes, unul dintre fondatorii inițiativei, a declarat faptul că, pe termen scurt, oamenii ar putea reduce emisiile de beton folosind cenușă zburătoare, un produs secundar al centralelor pe cărbune, ca înlocuitor pentru o parte din cimentul din beton. Cu toate acestea, din cauza faptului că depozitele de cenușă zburătoare sunt limitate și în scădere, vor fi necesare inovații pe termen lung. El a adăugat faptul că cenușa vulcanică poate fi o alternativă la cenușa zburătoare și a prezentat anumite start-up-uri, precum CarbonBuilt din California, care folosesc beton pentru a stoca CO2.

„Nu cred că există un număr mare de alternative directe la cimentul Portland, unul dintre cele mai utilizate tipuri de ciment”, a declarat Paul Fennell din cadrul Colegiului Imperial din Londra. El este de părere că dezvoltarea unor soluții de captare și stocare a carbonului pentru decarbonizarea cimentului ar putea fi o soluție mai sensibilă. Totuși, el a adăugat că inițiativa de a reduce emisiile din beton este „o idee bună în general”.

O parte din sarcina alianței va fi să definească ce înseamnă „beton net zero”, deoarece nu există un standard universal acceptat. Clarkson a declarat faptul că speră că noua inițiativă va fi urmată de formarea unor alianțe similare în China și India, unde cererea de beton este mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.