Acasă Știri EFECTUL LEGALIZĂRII CANABISULUI ÎN CANADA ȘI SUA ASUPRA PIEȚEI ILEGALE

EFECTUL LEGALIZĂRII CANABISULUI ÎN CANADA ȘI SUA ASUPRA PIEȚEI ILEGALE

115
0
(c) Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images

Conform unui sondaj efectuat în Canada și SUA, unii consumatori de canabis continuă să cumpere substanța din surse ilegale chiar și în condițiile în care există magazine reglementate, legale. Acest lucru se datorează faptului că sursele ilegale pot fi mai ieftine sau mai ușor de accesat.

Descoperirile sugerează că factorii de decizie care doresc să elimine piața neagră a canabisului trebuie să se asigure că noile surse legale au prețuri competitive și sunt disponibile pe scară largă.

Recent, canabisul a devenit legal pentru uz recreațional în mai multe țări, inclusiv Canada, Mexic și Africa de Sud, precum și în 18 state din SUA. Susținătorii legalizării au declarat faptul că este mai puțin riscant pentru consumatori să cumpere canabis din magazinele reglementate, deoarece produsele din acestea sunt mai sigure decât cele de la dealerii ilegali, producătorii impun măsuri de control al calității mai eficiente, iar vânzarea către persoane minore este mai limitată.

Totuși, nu toți consumatorii aleg să cumpere din magazinele reglementate. De exemplu, deși Canada a legalizat consumul de canabis în anul 2018, aproximativ jumătate din canabisul folosit în țară până în anul 2020 era încă obținut în mod ilegal.

În cadrul noului sondaj, care a fost efectuat pe aproape 12.000 de consumatori de canabis din Canada și SUA, s-a constatat faptul că aproximativ 35% dintre utilizatorii din Canada și 27% dintre cei din SUA au declarat faptul că prețul a fost cel mai frecvent motiv pentru achiziționarea produsului în mod ilegal. Comoditatea a fost al doilea cel mai frecvent factor, care a fost citat de 17 până la 20% dintre respondenți din ambele țări.

Sondajul a fost realizat în anii 2019 și 2020. Deși prețul mediu al canabisului legal în anul 2020 în Canada a fost de 8,04 de dolari pe gram, iar cel ilegal de 6,45 dolari pe gram, diferența de prețuri s-a redus, iar prețurile înregistrate în anul 2021 au fost de 6,63 dolari, respectiv 5,52 dolari.

„Acest lucru se datorează faptului că numărul magazinelor care vând canabis legal a crescut în ultimii patru ani. În prezent, există o concurență mai mare”, a declarat David Hammond din cadrul Universității Waterloo din Ontario, Canada.

Steve Rolles din cadrul Transform Drugs Policy Foundation, o organizație de caritate pro-legalizare din Marea Britanie, a declarat faptul că oamenii ar putea avea și alte motive pentru care achiziționează canabis de la dealer-ul lor, inclusiv loialitatea și obiceiul. „Există un sistem de aprovizionare stabilit, care nu dispare peste noapte”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.