Acasă Planeta Pământ EFECTELE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ASUPRA LOCUIBILITĂȚII ZONELOR DE PE PĂMÂNT

EFECTELE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE ASUPRA LOCUIBILITĂȚII ZONELOR DE PE PĂMÂNT

86
0
(c) Photo by Sean Rayford/Getty Images

Dacă temperaturile globale vor crește cu 2,7°C până la sfârșitul secolului, 40% din umanitate ar putea trăi în afara climei optime pentru oameni. În cazul unei încălziri cu 1,5°C, procentul de persoane afectate ar putea fi de 20%.

Una dintre multele modalități de a cuantifica efectele schimbărilor climatice este reprezentată de analizarea modului în care o lume mai caldă ar putea schimba clima în locurile în care oamenii trăiesc. Anterior, Tim Lenton și colegii acestuia din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie, au descoperit faptul că, în ultimii 8000 de ani, oamenii s-au adunat în anumite intervale de temperatură strâns asociate cu locul în care culturile domestice se dezvoltă cel mai bine. Densitatea populațiilor umane înregistrează cele mai mari valori în locuri în care temperaturile medii anuale sunt de aproximativ 13°C sau 27°C.

„Deși oamenii au găsit modalități de a-și construi case în locuri extreme, precum Siberia și Sahara, această „nișă climatică umană” reprezintă o arie optimă pentru dezvoltarea umană. Schimbările climatice ar putea micșora nișa”, a declarat Lenton.

Lenton și echipa sa au încercat să determine numărul de oameni care ar putea ajunge în afara acestei nișe în diferite scenarii. În cazul unei încălziri de 2,7°C care ar avea loc până la sfârșitul secolului, între 21 și 42% dintre oameni ar putea trăi în zone în care temperatura medie anuală depășește 29°C. Asta înseamnă că, în cazul unei populații viitoare de 9,5 miliarde de indivizi, până la 4 miliarde de oameni ar ajunge în afara nișei. În cazul acestui scenariu, India ar putea avea cel mai mare număr de persoane aflate în afara zonei, mai exact 600 de milioane de indivizi. Clasamentul ar putea fi urmat de Nigeria (300 milioane) și Indonezia (100 milioane).

„Cu toate acestea, rezultatele pot fi extrem de diferite în cazul altor temperaturi. În cazul unei încălziri de 1,5°C, o țintă care poate fi deja inaccesibilă, numărul de persoane afectate din India ar putea scădea de șase ori. De asemenea, cazurile din Nigeria ar putea fi de 7 ori mai puține, iar Indonezia ar putea experimenta o reducere de 20 de ori a numărului de persoane afectate”, a declarat Lenton.

În 1980, anul care a fost folosit ca referință pentru analizarea densitatății populației, doar 0,3% dintre oameni, sau aproximativ 12 milioane de oameni, au fost expuși la temperaturi medii anuale de peste 29°C. Din cauza schimbărilor climatice și demografice, în anul 2015, acest procent a crescut la 12%.

„Acestea sunt numerele pe care ar fi trebuit să le analizăm de ani de zile”, a declarat Steve Keen din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

Elisabeth Gilmore din cadrul Universității Carleton din Ottawa, Canada, a declarat faptul că deși studiul ajută la stabilirea amplorii problemei climatice, acesta ar putea presupune în mod fals că migrația și conflictele sunt rezultate inevitabile ale creșterii temperaturilor.

Deși oamenii pot trăi și trăiesc deja în afara nișei, Lenton este de părere că multe aspecte ale vieții sunt, în general, mai dificile în aceste zone. Ele variază de la cultivarea alimentelor, la menținerea sănătății și până la păstrarea păcii. „Nu trăim într-o lume în care toată lumea este suficient de bogată pentru a încerca să se izoleze de climă”, a adăugat el. În plus, analiza nu ia în considerare creșterea nivelului mării, vremea extremă sau alte efecte în cascadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.