Acasă Stil de Viață SUBPONDERABILITATEA COPIILOR VEGETARIENI

SUBPONDERABILITATEA COPIILOR VEGETARIENI

87
0
(c) 10'000 Hours/Getty Images

Conform unui studiu, copiii care o dietă vegetariană au șanse de aproape două ori mai mari să fie subponderali. Cu toate acestea, majoritatea copiilor vegetarieni studiați au avut o greutate sănătoasă și nu au prezentat deficiențe nutriționale.

Jonathon Maguire și colegii acestuia din cadrul Spitalului St. Michael’s Unity Health Toronto au analizat aproape 9000 de copii canadieni cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani, vârsta medie fiind de 2 ani. Ca parte a unui studiu mai amplu, cercetătorii au măsurat înălțimea și greutatea copiilor și au analizat mostre de sânge pentru a determina nivelurile diferiților nutrienți.

Aproximativ 6% dintre copiii vegetarieni au fost clasificați drept subponderali. În cazul participanților care au consumat și carne procentul a fost de aproximativ 3%. Vegetarienii au avut un indice de masă corporală, o măsură a greutății în raport cu înălțimea, cu mai mult de două abateri standard sub media grupului.

Copiii care mănâncă carne aveau puțin mai multe șanse să fie clasificați ca fiind supraponderali. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic și, prin urmare, diferența a fost clasificată ca fiind întâmplătoare.

De asemenea, copiii vegetarieni nu au prezentat deficiențe de fier sau vitamina D, nutrienți găsiți în carne și, respectiv, în produsele lactate, mai mari decât omologii lor care au mâncat și carne.

„Deoarece o proporție relativ mică de copii erau subponderali, iar în cadrul studiul nu au fost identificate alte probleme de sănătate legate de acest stil de viață, constatările ar trebui să-i asigure pe părinți că aceasta este, în general, o dietă sigură”, a declarat Maguire.

Totuși, în cazul unor copii, lipsa de carne din alimentație poate îngreuna consumul unui număr suficient de mare de calorii.

„Copiii sunt pretențioși. Dacă aceștia au deja dificultăți în ceea ce privește creșterea în greutate, menținerea unei diete vegetariene ar putea să încline balanța într-un mod care nu este favorabil”, a adăugat Maguire.

„Dacă părinții sunt îngrijorați de greutatea copilului lor, aceștia ar trebui să discute cu medicul de familie. Studiul putea fi mai informativ dacă s-ar fi evaluat calitatea dietelor copiilor. La fel ca o dietă carnivoră, o dietă vegetariană poate varia masiv, de la o una echilibrată la una care nu este atât de sănătoasă”, a declarat Frankie Phillips, un dietetician din Exeter, Marea Britanie, care este purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice.

Cercetătorii nu au analizat nici dacă părinții copiilor au mâncat carne sau dacă aceștia au fost vegetarieni din motive religioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.