Acasă Planeta Pământ OBSERVAREA DIN SPAȚIU A EMISIILOR DE METAN PRODUSE DE BOVINE

OBSERVAREA DIN SPAȚIU A EMISIILOR DE METAN PRODUSE DE BOVINE

82
0
(c) GHGSat

Contribuția bovinelor la schimbările climatice prin eructație și flatulență va putea fi monitorizată mult mai eficient. Anterior, oamenii de știință au monitorizat emisiile de metan ale animalelor de la sol și cu ajutorul avioanelor. În prezent, aceștia au observat pentru prima dată emisiile de metan ale bovinelor din spațiu.

Firma aerospațială canadiană GHGSat a folosit unul dintre cei trei sateliți ai săi pentru a identifica sursa a cinci nori de metan ca fiind o singură fermă de vite în Valea San Joaquin, aflată la aproximativ 10 kilometri sud-est de Bakersfield, în California. Exercițiul marchează un nou nivel de precizie pentru monitorizarea independentă a emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură.

Concentrația de metan, detectată pentru prima dată în data de 2 februarie 2022, a fost urmărită până la sursa probabilă folosind modele bazate pe date despre deplasarea maselor de aer. „Suntem foarte încrezători că sursa acestor emisii este reprezentată de vite. Norii observați au fost modești și ar totaliza aproximativ 5000 de tone de metan dacă emisiile ar fi constante pe parcursul unui an. Identificarea unei cantități atât de mici este posibilă datorită rezoluției mai mari a sateliților recenți”, a declarat Brody Wight din cadrul GHGSat.

Abordarea ar putea fi utilă pentru verificarea emisiilor produse de fermierii care încearcă, de exemplu, să implementeze modalități de reducere a emisiilor bovinelor. Acestea presupun includerea unor aditivi în dieta animalelor pentru a reduce emisiile acestora și utilizarea unor specii de vaci mai prietenoase cu clima.

„Utilizarea sateliților pentru monitorizarea metanului ar putea permite verificări independente la fața locului. Monitorizarea din spațiu ar putea fi folosită și pentru a verifica dacă țările cu industrii intensive în ceea ce privește creșterea animalelor, precum Noua Zeelandă, respectă promisiunile din cadrul Acordului de la Paris cu privire la diminuarea cantităților de metan promise”, a declarat Wight.

Sateliții au fost deja folosiți în inițiative de reducere a emisiilor de metan din industria combustibililor fosili, precum detectarea scurgerilor conductelor de gaz. Cu toate acestea, Brody este de părere că vitele din California sunt doar prima dintre „multe alte observații” planificate privind metanul din agricultură.

Euan Nisbet din cadrul Universității din Londra, a declarat faptul că acest caz este probabil prima observare directă din spațiu a emisiilor unei ferme de vite. „Abordarea este utilă acolo unde locația emisiilor este deja cunoscută și ar putea ajuta la monitorizarea de rutină de către agențiile de reglementare. Totuși, în cazul surselor agricole mai dispersate și aflate în zonele tropicale, unde norii pot perturba măsurătorile, monitorizarea de la sol și cu drone ar putea funcționa mai bine”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.