Acasă Robotică ROBOTUL CARE S-AR PUTEA DEPLASA PRIN SALTURI PE SUPRAFAȚA LUNII

ROBOTUL CARE S-AR PUTEA DEPLASA PRIN SALTURI PE SUPRAFAȚA LUNII

62
0
(c) Elliot W. Hawkes

Cercetătorii au creat un robot care poate sări de peste 100 de ori înălțimea lui. Acesta s-ar putea deplasa pe un teren dificil de pe Lună și ar putea explora suprafața stâncoasă mai repede decât un rover cu roți.

Elliot Hawkes și colegii acestuia din cadrul Universității din California, Santa Barbara, au dezvoltat un robot cu o înălțime de doar 30 de centimetri care poate sări până la o înălțime de 32,9 metri și care are un schelet cu arcuri din fibră de carbon.

Hawkes a declarat faptul că înălțimea maximă pe care o pot atinge animalele atunci când sar este limitată de forța pe care o pot produce mușchii lor în timpul unei singure contracții. Totuși, noul robot folosește un motor de mici dimensiuni pentru a-și tensiona arcurile în mai multe rotații. Acesta sare doar atunci când este stocată o cantitate mare de energie.

În ciuda faptului că are doar un motor mic, robotul cântărește doar 30 de grame și folosește un sistem de angrenaje pentru a comprima încet arcurile. Această energie este apoi eliberată rapid pentru a lansa robotul în aer. Odată ce aterizează pe o parte, acesta se poate redresa prin retensionarea arcului și se poate pregăti pentru un alt salt.

Hawkes a declarat faptul că dacă ar fi plasat pe Lună, același robot ar fi capabil să atingă înălțimi de 125 de metri și să traverseze aproximativ o jumătate de kilometru pe salt, făcându-l mașina ideală de explorare. „Luna este o locație ideală pentru sărituri. Forța de gravitație este o șesime din cea de pe Pământ și nu există atmosferă. Pe Pământ, aproximativ 25% din înălțimea potențială a saltului se pierde din cauza rezistenței la aer. Robotul ar putea să sară pe o stâncă inaccesibilă sau la baza unui crater, să ia mostre și să se întoarcă la un rover cu roți”, a adăugat acesta.

Pietro Valdastri din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie, a declarat faptul că designul atinge o înălțime a săriturii care nu a fost niciodată obținută până în prezent. „Această tehnologie are un potențial mare de a fi integrată în cadrul roboților dezvoltați să salveze oameni blocați în urma unor dezastre naturale precum cutremure sau tsunami”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.