Acasă Stil de Viață MESTECATUL GUMEI POATE MĂRI CONSUMUL DE ENERGIE CU PÂNĂ LA 15%

MESTECATUL GUMEI POATE MĂRI CONSUMUL DE ENERGIE CU PÂNĂ LA 15%

103
0
(c) Kondoros Eva Katalin/Getty Images

În cadrul unui experiment în care a fost analizat consumul de energie asociat cu guma de mestecat s-a constatat că acțiunea de mestecare poate crește consumul de energie corporală cu până la 15%.

Adam van Casteren și colegii acestuia din cadrul Universității din Manchester au măsurat consumul de energie în cazul unui grup de 21 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, în timp ce indivizii au mestecat gumă timp de 15 minute.

„Guma era fără gust, fără miros și avea 0 calorii. În acest fel, ea nu a activat sistemul digestiv. Am vrut să măsurăm doar acțiunea de mestecat”,  a declarat van Casteren.

Fiecare participant a fost rugat să mestece două tipuri de gumă, unul moale și celălalt rigid, astfel încât cercetătorii să poată compara efectele proprietăților gumei asupra consumului de energie.

Consumul de energie a fost măsurat folosind o cupolă de plastic, care a acoperi capetele participanților. Un monitor din interiorul acesteia a măsurat aportul de oxigen și cantitatea de dioxid de carbon eliberată. „Putem folosi aceste informații pentru a afla consumul de energie”, a declarat van Casteren.

Pentru ca oamenii de știință să determine consumul de energie de bază, participanții au purtat cupola de plastic și înainte de experiment, în timp ce vizionau un film.

Cercetătorii au descoperit faptul că mestecatul gumei moale a crescut consumul de energie cu aproximativ 10%, în timp ce mestecatul gumei mai rigide a crescut acest consum cu aproximativ 15%. Van Casteren a declarat că este interesant faptul că o mică modificare a proprietăților gumei a avut un efect atât de notabil asupra consumului de energie.

El a adăugat faptul că se așteaptă ca energia folosită pentru a mesteca alimente adevărate va fi și mai mare, deoarece multe alimente, precum friptura și nucile, necesită un efort mai mare pentru a se descompune.

Consumul de energie necesar pentru a mesteca alimente poate explica și motivul pentru care oamenii au dezvoltat dinți și maxilare atât de puternice. Orice cantitate de energie pierdută în timpul mestecării alimentelor, face din masa respectivă o sursă mai puțin eficientă de energie.

Dylan Thompson din cadrul Universității din Bath, Regatul Unit, a declarat faptul că acest procent este unul redus. „Din cauza timpilor de mestecat zilnic relativ scurți, mestecatul contribui cu mai puțin de 1% din totalul consumurilor zilnice de energie”, a relatat el.

Thompson a adăugat faptul că rezultatele sunt similare cu unele obținute în cadrul unui studiu pe care acesta l-a efectuat în anul 2019 și în care s-a constatat că statul în picioare timp de 20 de minute a crescut consumul de energie cu aproximativ 12%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.