Acasă Stil de Viață PENURIA ULEIULUI DE FLOAREA SOARELUI

PENURIA ULEIULUI DE FLOAREA SOARELUI

125
0
(c) Hleb Usovich/Alamy

Una dintre consecințele globale ale atacului Rusiei asupra Ucrainei este reprezentată de deficitul de ulei de floarea soarelui. Din această cauză, unele restaurante din Germania au încetat chiar să vândă chipsuri.

De ce rezervele de ulei de floarea soarelui sunt scăzute în unele țări?

Aproximativ 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui provin din Ucraina și Rusia. „Exporturile din Ucraina au scăzut cu 95% din cauza atacului Rusiei”, a declarat Ievgen Osypov din cadrul companiei comerciale Kernel, în data de 5 aprilie. Deși Rusia încă exportă ulei, reprezentanții țării au declarat că vor impune o cotă începând cu data de 15 aprilie.

Pot fi uleiurile vegetale o alternativă viabilă?

Mulți producători de alimente utilizează deja uleiuri vegetale. Cu toate acestea, prețurile la nivel mondial ale acestora erau deja la un nivel ridicat înainte de război, iar cererea crescută pentru alte tipuri de ulei (cele mai frecvente sunt uleiurile de rapiță (canola), soia și palmier) va produce o creștere și mai mare a prețurilor. „Uleiul de palmier este probabil să fie principalul înlocuitor la nivel global, deoarece este cel mai ieftin”, a declarat Thomas Alcock din cadrul Universității Tehnice din München, Germania.

De ce prețurile erau deja atât de mari?

Aceste prețuri au crescut din cauza unei combinații de factori, precum cererea în creștere în întreaga lume din cauza oamenilor care se îmbogățesc, utilizarea mai frecventă a uleiurilor vegetale ca biocombustibili, problemele de aprovizionare legate de pandemie și vremea extremă (de exemplu, căldura extremă din Canada a afectat producția de rapiță din anul 2021).

Se poate face ceva pentru a atenua penuria de uleiuri?

Răspunsul este da. La nivel global, aproximativ 15% din uleiurile vegetale sunt transformate în biocombustibili din cauza subvențiilor și mandatelor guvernamentale. De exemplu, Uniunea Europeană transformă aproximativ 3,5 milioane de tone de ulei de palmier în biodiesel în fiecare an. Această cantitate este aproximativ egală cu cea de ulei de floarea soarelui exportată de Ucraina și Rusia. Suspendarea sau încetarea subvențiilor pentru biomotorină ar putea crește cantitatea disponibilă pentru uz alimentar.

Sunt uleiurile alternative mai mult sau mai puțin sănătoase?

Nutriționiștii sunt de părere că grăsimile mononesaturate sau polinesaturate sunt mai bune decât grăsimile saturate. Uleiul de rapiță are mai puține grăsimi saturate decât uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia are un procent mai mare, iar uleiul de palmier prezintă cea mai mare cantitate de grăsimi saturate. Cu toate acestea, uleiurile vegetale sunt amestecuri complexe de substanțe chimice. În consecință, măsurarea directă efectelor lor asupra sănătății este dificilă.

Este uleiul de floarea soarelui bun pentru prepararea alimentelor prin prăjire?

Deși uleiul de floarea soarelui poate fi încălzit la temperaturi mai ridicate decât alte uleiuri fără a produce fum, acesta este bogat în grăsimi polinesaturate, care se descompun în compuși precum aldehide atunci când este încălzit. De obicei, acești compuși au gust și miros neplăcut și sunt dăunători pentru sănătatea oamenilor.

Care uleiuri sunt cele mai bune uleiuri pentru gătit?

Deși gusturile variază, grăsimile monosaturate și saturate sunt mai stabile la căldură. Uleiurile de rapiță și de măsline au un nivel ridicat de grăsimi mononesaturate, precum acidul oleic. De asemenea, cercetătorii au efectuat o serie de modificări genetice pentru a crea boabe de soia, șofrănel și floarea soarelui, al căror ulei are niveluri mai mari de acid oleic. Unele companii alimentare folosesc deja uleiuri bogate în acid oleic pentru prăjire, deoarece acesta nu trebuie schimbat la fel de des.

Este înlocuirea altor uleiuri precum cel de rapiță o problemă pentru persoanele alergice?

Polenul de rapiță este cel care declanșează o reacție alergică în cazul unor persoane. Uleiul de rapiță rafinat nu trebuie să conțină polen. Potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, riscul de reacții alergice severe este neglijabil.

Sunt uleiurile alternative mai mult sau mai puțin dăunătoare mediului?

Potrivit unui studiu recent, pentru fiecare kilogram de ulei de floarea soarelui produs este emis echivalentul a 2,9 kilograme de dioxid de carbon. Cantitatea echivalentă de dioxid de carbon pentru uleiul de rapiță este de 2,5 kg, pentru uleiul de palmier este 3,7 kg iar valoarea pentru uleiul de soia se ridică la 4,3 kg. Principalul factor care determină emisiile este locul în care sunt cultivate plantele, iar soia și palmierii de ulei sunt adesea cultivați pe terenuri unde pădurile tropicale au fost tăiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.