Acasă Sănătate SALATA VERDE MODIFICATĂ GENETIC PENTRU A ÎNTĂRI OASELE ASTRONAUȚILOR

SALATA VERDE MODIFICATĂ GENETIC PENTRU A ÎNTĂRI OASELE ASTRONAUȚILOR

55
0
(c) Kevin Yates

O salată verde, modificată genetic pentru a produce un hormon care promovează creșterea osoasă, ar putea fi consumată de astronauți pentru a-i menține mai sănătoși în timpul misiunilor mai lungi.

Pierderea osoasă, sau osteoporoza, este o problemă comună în cazul oamenilor care petrec mult timp în condiții de microgravitație. Pentru a limita aceste afecțiuni, astronauții de pe Stația Spațială Internațională trebuie să facă exerciții fizice timp de cel puțin 2 ore în fiecare zi și să ia un medicament pentru conservarea masei osoase. Totuși, în cadrul misiunilor mai lungi, precum un zbor spațial către Marte, ar putea fi necesare medicamente care promovează creșterea osoasă, care sunt administrate prin intermediul unor injecții și care ar ocupa spațiu de marfă valoros.

Kevin Yates și colegii acestuia din cadrul Universității din California, Davis au folosit o bacterie din sol pentru a transfera o genă care produce o variantă a versiunii umane a hormonului paratiroidian (PTH) în salata verde. Aceeași variantă este folosită ca medicament pentru a stimula formarea osoasă. Cercetătorii au examinat o serie de salate modificate genetic și au observat faptul că cele mai productive soiuri au produs 10 până la 12 miligrame de PTH pe kilogram. Un astronaut ar putea obține tot PTH-ul de care are nevoie consumând 380 de grame de salată verde pe zi.

Yates și echipa sa sunt de părere că vor putea îmbunătăți rezultatele inițiale, pe care le-au prezentat în cadrul conferinței American Chemical Society din San Diego, California. Ei speră că extragerea medicamentelor din produse cultivate din semințe în spațiu ar putea deveni ceva normal în cadrul misiunilor viitoare.

„Acesta este un nou mod de a gândi și de a rezolva problemele legate de explorarea spațiului”, a declarat Yates.

De asemenea, Yates speculează că salata verde ar putea fi folosită pentru a trata osteoporoza și pe Pământ, unde afecțiunea este observată la milioane de oameni.

„În principiu, salata ar putea fi utilă și pentru tratarea osteoporozei. Cu toate acestea, utilizarea unui hormon care formează țesut precum PTH ar putea fi inutilă. De obicei, cu excepția cazului în care este boala este foarte gravă, aceasta poate fi tratată mai degrabă cu medicamente care previn degradarea oaselor, decât cu un medicament care promovează formarea de țesut osos”, a declarat David Reid din cadrul Universității din Aberdeen, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.