Acasă Sănătate SUBUTILIZAREA UNOR PLANTE BOGATE ÎN VITAMINE

SUBUTILIZAREA UNOR PLANTE BOGATE ÎN VITAMINE

65
0
(c) SAM K TRAN/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Plantele sălbatice sunt o sursă neglijată de vitamine și minerale care ar putea ajuta la combaterea malnutriției.

Cercetătorii au identificat peste o mie de plante sălbatice comestibile, care ar putea furniza cinci vitamine din grupul B: tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acid pantotenic (B5) și acid folic (B9). Lipsa vitaminelor B este o cauză frecventă a malnutriției.

De exemplu, mai mult de 4 din 10 persoane din Asia de Sud și de Sud-Est nu asimilează o cantitate suficientă de acid folic, o vitamină din grupul B, iar acest lucru poate conduce la nașterea copiilor cu o afecțiune denumită spină bifidă. Lipsa unora dintre celelalte vitamine B poate provoca stări de oboseală și slăbiciune la nivelul mușchilor și nervilor.

„Campaniile de informare asupra beneficiilor consumului acestor plante ar putea ajuta la reducerea unora dintre aceste probleme de sănătate”, a declarat Aoife Cantwell-Jones din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

Deși există mii de tipuri plante comestibile, oamenii din întreaga lume își obțin majoritatea nutrienților din doar trei culturi: orez, porumb și grâu.

Conținutul de vitamine și minerale al majorității plantelor comestibile este necunoscut. Cantwell-Jones și colegii ei au prezis nivelurile celor cinci vitamine B pentru aproximativ 6400 de plante comestibile, care cresc în diferite țări, pe baza legăturii genetice cu alte plante care au fost analizate din punct de vedere nutrițional. Aceștia au folosit aproximativ 300 de plante al căror conținut de vitamina B este cunoscut.

Folosind această metodă, cercetătorii au identificat 1044 de specii ca fiind surse bogate în acest grup de vitamine. Totuși, 6% dintre acestea sunt clasificate ca fiind pe cale de dispariție și un sfert nu au fost conservate în băncile de semințe. Acestea includ mai multe specii de iarbă, precum ovăzul etiopian (Avena abyssinica) și o specie sălbatică de durian (Durio kutejensis), care există doar pe insula Borneo și care este amenințată de defrișarea pădurilor și de extinderea agriculturii.

„Pot exista mai multe motive pentru care oamenii nu consumă plante locale sălbatice comestibile. Educația este cu adevărat importantă în combaterea malnutriției. Nutriționiștii recomandă o dietă diversă și nu una bazată doar pe consumul culturilor de bază. Poate că oamenii din comunitățile locale știu de existența acestor plante, dar informațiile nu sunt cunoscute la nivel național. Aceeași metodă de predicție ar putea fi folosită pentru a afla nivelurile altor vitamine și minerale din plantele comestibile”, a declarat Cantwell-Jones.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.