Acasă Robotică ROBOTUL INSPIRAT DE PASĂREA EMU

ROBOTUL INSPIRAT DE PASĂREA EMU

89
0
(c) DLG MPI-IS and UC Irvine

O pereche de picioare robotizate, care prezintă un design neconvențional, inspirat de emu, are o eficiență cu 300% mai mare decât un dispozitiv proiectat în mod tradițional. Inventatorii robotului au declarat faptul că tehnologia ar putea fi folosită pentru dezvoltarea de proteze și exoschelete.

Alexander Badri-Spröwitz și colegii acestuia din cadrul Institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Stuttgart, Germania, au renunțat la abordarea obișnuită, în care fiecare articulație dintr-un membru robot are un actuator pentru deschiderea și unul pentru închiderea acesteia. În schimb, robotul, denumit BirdBot, folosește doar două motoare pentru fiecare picior imprimat 3D și tendoane artificiale lungi, care acoperă mai mult de o articulație, imitând anatomia anumitor păsări care și-au pierdut capacitatea de a zbura și, în schimb, au evoluat pentru a alerga eficient.

„Folosim doar două dispozitive de acționare, unul pentru a mișca piciorul înapoi și înainte și unul pentru a-l ridica de la sol. Doar minimul necesar. De obicei, în robotică, oamenii vor să îmbunătățească eficiența cu un procent de doar 10%. Totuși, noi am obținut o eficiență cu 300% mai mare”, a declarat Badri-Spröwitz.

Motoarele acționează tendoanele, iar energia este stocată într-un arc în timpul compresiei și eliberată atunci când fiecare picior atinge podeaua, pentru a ajuta robotul să înainteze.

Scoaterea multor actuatoare, senzori și dispozitive electronice din sistem face robotul mai ușor și mai ieftin de fabricat. De asemenea, acesta poate sta în picioare fără să consume energie.

„În cadrul testelor desfășurate pe banda de alergare, BirdBot a atins o viteză de 75 de centimetri pe secundă. În prezent, pentru ca robotul să alerge în linie dreaptă, sunt necesare ghidaje. Totuși, obiectivul cercetării a fost obținerea unei eficiențe mari și nu echilibrul”, a declarat Badri-Spröwitz.

Shival Dubey din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie, a declarat faptul că designul este mai eficient decât dispozitivele mai complexe, dar că acesta poate fi mai puțin adaptabil atunci când vine vorba de transportul unor încărcături de diferite greutăți.

„În cazul roboților tradiționali cu picioare, folosim dispozitive de acționare pe fiecare articulație pentru a mișca respectiva articulație. BirdBot folosește mai puțină energie și mai puține componente electronice în comparație cu designul tradițional. Deși cercetătorii au făcut o treabă bună în demonstrarea sau replicarea mișcării păsării, pentru realizarea altor sarcini va fi nevoie de o mai bună reglare a sistemului”, a adăugat Dubey.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.