Acasă Sănătate APLICAREA CORECTĂ A SPRAYULUI NAZAL

APLICAREA CORECTĂ A SPRAYULUI NAZAL

64
0
(c) Image Point Fr/Shutterstock

„Modul obișnuit de a pulveriza medicamentul în nas este cel evident, dar poate să nu fie cel mai eficient”, a declarat Saikat Basu din cadrul Universității de Stat din Dakota de Sud.

Această declarație a venit în urma analizării modelului computerizat dezvoltat de către Basu. El a analizat modul în care aerosolii intră în nas și ajung în nazofaringe (camera din partea superioară a gâtului în care se unesc cele două căi respiratorii din nas). Aceasta este adesea ținta medicamentelor care previn infecțiile căilor respiratorii.

„Prin îndreptarea duzei spre față, menținând-o aproape orizontal în timp ce o introduceți în nară și ușor înclinată spre obraz, puteți obține cea mai eficientă pulverizare”, a declarat Basu.

Pentru a studia ce se întâmplă cu un aerosol în drumul său către nazofaringe, Basu a obținut scanări tridimensionale ale nărilor și le-a încorporat într-un model computerizat care simulează fluxul de aer din interior.

El a descoperit faptul că pulverizarea orizontală crește numărul de picături de aerosoli care ajung în nazofaringe cu un factor de minim 100. El a prezentat lucrările în cadrul unei reuniuni a Societății Americane de Fizică care a avut loc în luna noiembrie 2021.

Explicația lui Basu este că prin pulverizarea orizontală, picăturile evită fluxul de aer puternic al persoanei care inhalează în timpul sau după administrarea spray-ului și care împinge picăturile prin rinofaringe în gât și în plămâni. „Dacă vizați nazofaringele, fluxul de aer nu este cel mai bun mediu pentru a transporta medicamentele”, a declarat acesta.

Astfel de experimente ar putea conduce la îmbunătățiri în proiectarea pompelor de pulverizare nazală, de exemplu prin găsirea dimensiunii optime a picăturilor.

„Abordarea lui Basu pare să ofere o soluție simplă, cu costuri reduse, pentru a crește dramatic direcționarea inițială a medicamentelor către regiunea nazofaringiană”, a declarat Worth Longest din cadrul Virginia Commonwealth University.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.