Acasă Știri EXPLICAREA EFECTULUI LEIDENFROST

EXPLICAREA EFECTULUI LEIDENFROST

136
0

Atunci când două lichide diferite sunt plasate pe o suprafață suficient de fierbinte, ele vor levita și se vor lovi una de alta fără să se amestece. Acest fenomen are loc chiar și atunci când lichidele respective se amestecă cu ușurință în condiții normale. Cercetătorii au denumit efectul triplu Leidenfrost.

Efectul Leidenfrost apare atunci când picăturile de lichid ajunse pe o suprafață fierbinte sar pe perne de abur în loc să curgă pur și simplu și să rămână într-un singur loc. René Ledesma-Alonso și colegii acestuia din cadrul Universidad de las Américas Puebla din Mexic au descoperit faptul că aceste perne de vapori, denumite straturi Leidenfrost, se pot forma și între diferite lichide plasate pe suprafețe fierbinți.

„La fel ca multe descoperiri noi, aceasta a fost o greșeală de laborator. Felipe Pacheco-Vásquez, unul dintre cercetători, lucra cu câțiva studenți în laborator, iar unul dintre aceștia a turnat niște etanol în aceeași farfurie în care celălalt student a turnat apă”, a declarat Ledesma-Alonso.

Efectul Leidenfrost obișnuit are loc datorită faptului că temperatura suprafeței este mult mai mare decât temperatura de fierbere a lichidului. Din această cauză, zona exterioară a lichidului fierbe și creează straturi Leidenfrost. Atunci când două picături de lichid situate pe aceeași suprafață au puncte de fierbere diferite, lichidul mai fierbinte poate încălzi și marginea lichidului mai rece, creând un strat Leidenfrost suplimentar, care face ca picăturile să se respingă reciproc.

Cercetătorii au testat acest lucru folosind 11 lichide diferite, pe care le-au plasat pe o suprafață de aluminiu încălzită și le-au filmat cu o cameră de mare viteză. Atunci când lichidele aveau puncte de fierbere diferite, ele s-au respins  până când picătura mai rece a devenit prea mică pentru a crea o pernă de vapori și a fuzionat cu cealaltă.

În funcție de viteza de evaporare a picăturilor mai reci, efectul de respingere a variat de la câteva secunde până la câteva minute. „Există o limită de dimensiune, dar nu o limită de timp. Deși este dificil, dacă s-ar putea realiza reumplerea picăturilor, acestea ar putea sări la nesfârșit”, a declarat Ledesma-Alonso.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.