Acasă Sănătate BENEFICIILE TERAPIEI DE SUBSTITUȚIE HORMONALĂ

BENEFICIILE TERAPIEI DE SUBSTITUȚIE HORMONALĂ

109
0
(c) Phanie/Alamy

În urma unui studiu amplu desfășurat în Regatul Unit au fost oferite asigurări cu privire la faptul că terapia de substituție hormonală, utilizată pentru a ameliora simptomele menopauzei, nu crește riscul de deces prematur și poate avea un efect ușor protector.

Terapia de substituție hormonală, sau HRT, este utilizată pentru a ameliora bufeurile, schimbările de dispoziție, problemele de somn și alte simptome pe care multe femei le întâmpină pe măsură ce acestea se apropie de menopauză. Aceste simptome apar din cauza nivelurilor în scădere ale unui hormon denumit estrogen.

HRT funcționează prin înlocuirea estrogenului, care poate fi administrat folosind diverse metode, inclusiv plasturi, pastile și geluri. Cu excepția cazului în care o persoană a suferit o histerectomie, hormonul progesteron trebuie luat împreună cu estrogen (tratament cunoscut sub numele de HRT combinat) deoarece acesta protejează mucoasa uterului.

„Terapia hormonală face o diferență enormă. Femeile care au adoptat tratamentul s-au declarat foarte mulțumite”, a declarat Sonia Davison din cadrul Centrului Medical Jean Hailes pentru Sănătatea Femeii din Australia și fost președinte al Societății de Menopauză din zona Australasiană.

În anul 2002, popularitatea HRT a scăzut după ce un studiu al Inițiativei pentru sănătatea femeilor din SUA a corelat tratamentul cu apariția bolilor de inimă, a accidentelor vascular cerebrale și a cancerului de sân. Totuși, aceste rapoarte au fost înșelătoare, deoarece studiul a fost făcut pe femei în vârstă (în mare parte peste 60 de ani), care trecuseră deja prin menopauză. Acei pacienți au încercat tratamentul pentru a vedea dacă este îmbunătățită sănătatea inimii, deci nu pentru a contracara simptomele menopauzei.

În prezent, în urma unui număr mare de cercetări s-a arătat faptul că HRT nu crește riscul de apariție a bolilor de inimă în cazul femeilor cu vârste mai mici de 60 de ani. De asemenea, s-a dovedit faptul că tratamentul scade acest risc și poate avea un efect protector împotriva fracturilor osoase.

Pe de altă parte, există unele dovezi că HRT poate crește ușor riscul de apariție a cancerului de sân și ovarian.

Din cauza faptului că analizarea acestor potențiale riscuri și beneficii este dificilă, Nurunnahar Akter și colegii acesteia din cadrul Universității East Anglia din Marea Britanie au analizat efectul general al HRT asupra riscului general de deces.

Pentru a face acest lucru, ei au studiat înregistrările electronice anonimizate de asistență medicală primară a peste 100.000 de utilizatori de HRT din Marea Britanie din perioada 1984-2017. Ei au comparat fiecare femeie care a luat acest tratament cu 1 până la 3 femei de vârstă similară, care frecventau aceeași practică generală și care, la momentul inițial, aveau caracteristici de sănătate similare, dar nu erau supuse la HRT.

Ei au descoperit faptul că femeile care aveau un tratament doar pe bază de estrogen nu au prezentat un risc de deces mai mare în timpul perioadei de studiu decât cele care nu utilizau HRT. Femeile care au urmat un HRT combinat au avut un risc de deces cu 9% mai mic în această perioadă.

„Descoperirile sunt liniștitoare și întăresc sfaturile Societății Internaționale de Menopauză și ale altor organisme de experți conform cărora beneficiile terapiei hormonale depășesc cu mult riscurile pentru femeile sănătoase care o folosesc aproape de momentul menopauzei. Este un echilibru fragil. Uneori, riscurile cresc deoarece o femeie ar putea avea un istoric familial puternic în ceea ce privește cancerul de sân sau un istoric ale cheagurilor apărute la nivelul venelor picioarelor, precum trombozele venoase profunde. Acele persoane sunt sfătuite să nu adopte o terapie hormonală. Totuși, pentru majoritatea femeilor, tratamentul este sigur”, a declarat Davison.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.