Acasă Planeta Pământ EFECTUL LIPSEI DE GHEAȚĂ DIN GOLFUL HUDSON ASUPRA URȘILOR POLARI

EFECTUL LIPSEI DE GHEAȚĂ DIN GOLFUL HUDSON ASUPRA URȘILOR POLARI

146
0
(c) Cindy Hopkins / Alamy

Ecologiștii avertizează că lipsa extremă de gheață din Canada din această iarnă ar trebui să servească drept „un semnal de alarmă” în ceea ce privește efectul schimbărilor climatice asupra urșilor polari.

În mod normal, gheața începe să se acumuleze în Golful Hudson din luna noiembrie. Cu toate acestea, din cauza temperaturilor cu 6°C peste medie, zona a rămas aproape în întregime fără gheață. În partea de nord-vest a golfului, stratul de gheață este la un nivel record, doar 13% din zonă fiind acoperită. În mod normal, în această perioadă, 70-80% din această parte a golfului este acoperită de gheață.

Din această cauză, majoritatea urșilor polari din zonă sunt localizați în apropiere de țărm, aceștia așteptând formarea gheții pentru a putea vâna foci. Temperaturile din ultimele zile au început să scadă, iar cercetătorii din cadrul Centrului Național de Date despre Zăpadă și Gheață din SUA au declarat faptul că golful va îngheța în cele din urmă în această iarnă. Totuși, aceștia au adăugat faptul că nivelul scăzut actual este „extrem” și că acest lucru a mai avut loc doar în anul 2010.

„Este foarte neobișnuit. Nivelul gheții este foarte scăzut”, a declarat Brandon Laforest din cadrul WWF Canada.

Schimbările climatice au determinat scăderea cantității de gheață arctică cu aproximativ 13% pe deceniu.

„Această veste nu este una bună pentru urși. Cu cât aceștia sunt mai privați de gheață marină pentru mai mult timp, cu atât starea lor de sănătate se va înrăutăți. Dacă acest trend va continua, se va produce o creștere a mortalității legate de stres”, a declarat Peter Convey, ecologist în cadrul British Antarctic Survey.

Cercetările sugerează că, din cauza schimbărilor climatice, aproape toți cei 26.000 de urși polari rămași în lume vor fi împinși la limita fasting-ului până la sfârșitul secolului. Laforest a declarat faptul că, în timp ce urșii din zona Arctică superioară nu prezintă aceste probleme, subpopulația din zona Golfului Hudson este foarte afectată.

„Ei sunt primii care trec prin aceste efecte schimbărilor climatice. Trebuie să luăm în considerare aceste semnale de alarmă”, a adăugat Laforest.

Natura izolată a regiunii în care vânează urșii și costul urmăririi lor înseamnă că impactul înghețării terenului asupra animalelor va fi greu de măsurat cu exactitate. Laforest a declarat faptul că, pe măsură ce urșii flămânzi rătăcesc în căutarea hranei, ar putea exista mai multe conflicte între oameni și animalele sălbatice. De asemenea, lipsa gheții afectează și oamenii din regiune, deoarece aceștia nu pot accesa terenurile de vânătoare obișnuite.

Oficialii din cadrul Centrului Național de Date despre Zăpadă și Gheață din SUA au declarat faptul că imaginea de ansamblu a zonei Arctice este mixtă. Pe partea rusă a cercului Arctic, mai exact în Marea Bering, formarea gheții marine a fost peste medie, aceasta prinzând navele în gheață și perturbând aprovizionarea orașelor siberiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.