Acasă Sănătate EXISTENȚA UNUI CIRCUIT CEREBRAL RESPONSABIL DE ANUMITE DEPENDENȚE

EXISTENȚA UNUI CIRCUIT CEREBRAL RESPONSABIL DE ANUMITE DEPENDENȚE

75
0
(c) Sfam_photo/Shutterstock

Oamenii de știință au descoperit un circuit cerebral implicat în dezvoltarea dependențelor după ce au analizat fumătorii care și-au pierdut imediat pofta de nicotină în urma unor leziuni cerebrale.

„Descoperirea ar putea ghida utilizarea dispozitivelor de stimulare a creierului pentru a ajuta oamenii să renunțe la țigări, alcool și alte droguri”, a declarat Juho Joutsa din cadrul Universității din Turku, Finlanda.

Un astfel de dispozitiv, care folosește o tehnică numită stimulare magnetică transcraniană (TMS), este folosit în SUA pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat. În cadrul clinicilor care oferă această terapie, medicii țin deasupra capului pacienților un mic dispozitiv ce stimulează temporar activitatea într-o parte a creierului. Cu toate acestea, modul de funcționare al tratamentului nu este clar. În consecință, terapia nu este utilizată pe scară largă.

Pentru a înțelege mai bine zonele creierului implicate în apariția dependențelor, echipa lui Joutsa a analizat scanările creierului a 34 de persoane care și-au pierdut brusc dorința de a fuma după un accident vascular cerebral. Studiul a implicat leziuni la o mică parte a creierului sau persoane care au suferit leziuni cerebrale din cauza unui accident vascular cerebral provocat prin rănire. „Este o schimbare izbitoare de comportament. Persoanele respective și-au pierdut complet pofta de a fuma”, a declarat Joutsa.

Cercetătorii au comparat aceste scanări ale creierului cu cele ale unui grup format din 69 de fumători care și-au continuat obiceiul după ce au suferit o leziune cerebrală.

Cei care și-au pierdut dorința de a fuma au avut leziuni la nivelul uneia dintre cele trei zone, și anume cingulatul dorsal, cortexul prefrontal lateral sau insula, sau la nivelul altor regiuni ale creierului care au conexiuni puternice cu cele trei zone. „Acest lucru ar trebui văzut ca un circuit de dependență”, a relatat Joutsa.

Totuși, cei care au renunțat la consumul de nicotină nu au avut leziuni la nivelul celei de-a patra regiune cheie a acestui circuit, și anume cortexul prefrontal medial. Situată la nivelul frunții, această regiune pare să acționeze ca un inhibitor, suprimând activitatea în altă parte a rețelei. „Am putea ajuta oamenii să depășească dependența prin acționarea asupra cortexului prefrontal medial cu ajutorul TMS”, a declarat Joutsa.

În urma analizării unui grup separat de 186 de persoane cu leziuni cerebrale, echipa a descoperit faptul că daunele din acest circuit au fost legate și de o scădere a dependenței de alcool. Alți medici au raportat anterior modul în care trei persoane cu leziuni cerebrale la nivelul acestui circuit și-au pierdut brusc dependența fie de opioide și alcool, fie de mai multe droguri ilegale, fie de alcool și nicotină.

„Deși TMS este deja folosit pentru a ajuta unii oameni să renunțe la fumat, noile descoperiri pot sugera modalități de a îmbunătăți efectul. Acest lucru este foarte puternic, deoarece înseamnă că putem găsi zone în care am putea crește sau reduce activitatea creierului folosind tehnici precum stimularea magnetică sau electrică”, a declarat Nick Davis din cadrul Universității Metropolitane Manchester din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.