Acasă COVID-19 MONITORIZAREA NOILOR TULPINI DE CORONAVIRUS

MONITORIZAREA NOILOR TULPINI DE CORONAVIRUS

39
0
(c) INA FASSBENDER/AFP via Getty Images

După o perioadă relativ calmă în ceea ce privește evoluția coronavirusului, în prezent, au început să apară alte variante notabile. O ramură a variantei delta, cunoscută sub numele de AY.4.2, pare să fie puțin mai infecțioasă decât mutația originală și ar putea să o înlocuiască încet. În prezent, sunt monitorizate mai multe alte variante noi, inclusiv una care, înainte de a se răspândi în Europa și nu numai, pare să fi evoluat în Africa Centrală.

Niciuna dintre aceste variante în curs de dezvoltare nu pare să fie mult mai infecțioasă sau mai bună la eschivarea răspunsului imunitar decât mutația delta, așa că oamenii de știință nu se așteaptă ca acestea să declanșeze valuri majore de cazuri în întreaga lume. Totuși, vestea proastă este aceea că poate fi doar o chestiune de timp până când noile mutații vor evolua într-o astfel de variantă.

„Apariția unei mutații cu transmisibilitate asemănătoare cu cea a variantei delta, dar care evită mai eficient răspunsul imun, este complet posibilă și, de fapt, poate fi chiar inevitabilă în cele din urmă”, a declarat Tom Peacock din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

Din momentul în care a a sărit de la animale la oameni, coronavirusul SARS-CoV-2 a suferit mutații constante. Cu toate acestea, majoritatea mutanților nu au rezistat. Doar câteva variante noi au un avantaj semnificativ față de variantele concurente. Varianta alfa a fost cu aproximativ 50% mai transmisibilă decât mutațiile mai vechi și a provocat un val de cazuri noi în întreaga lume la începutul anului 2021. Varianta delta, care a fost cu aproximativ 50% mai transmisibilă decât alfa, a declanșat o nouă creștere globală a cazurilor.

„Delta a depășit toate celelalte variante, provocând dispariția majorității lor. Au mai rămas doar câteva „insule” de variante mai vechi”, a declarat Peacock.

Dominanța mutației delta a încetinit temporar evoluția noilor variante periculoase prin reducerea diversității virusului. În cazul unei diversități genetice mai reduse, virusul are mai puține șanse de a evolua. Cu toate acestea, această variantă a suferit noi mutații.

Una dintre noile variante este AY.4.2. Aceasta a fost desemnată de către Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) „variantă aflată în investigație”. Totuși, ea nu a fost încă clasificată drept „variantă de interes” de către Organizația Mondială a Sănătății și, prin urmare, nu a primit o denumire pe baza alfabetului grecesc.

AY.4.2 are câteva mutații suplimentare ale proteinei spike a virusului. Deși efectul acestor mutații nu este clar, în Marea Britanie noua variantă este responsabilă de aproximativ 15% din toate cazurile apărute în luna noiembrie. În plus, AY 4.2 este puțin mai infecțioasă decât delta.

Din fericire, AY.4.2 nu produce o inhibare mai puternică a răspunsului imunitar decât varianta delta. „Vaccinurile funcționează împotriva tuturor variantelor pe care le-am detectat până în prezent. Totuși, există întotdeauna potențialul ca acest lucru să se schimbe”, a declarat Meaghan Kall din cadrul UKHSA.

De asemenea, AY.4.2 nu pare să provoace apariția unei boli mai grave. De fapt, în urma unui studiu efectuat în Marea Britanie se sugerează faptul că această variantă are o probabilitate mai mică de a provoca simptome. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru. „Această constatare se poate dovedi a fi una „fals pozitivă””, a declarat Francois Balloux din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

„Regatul Unit poate fi primul care a observat o creștere a cazurilor legate de AY.4.2, deoarece supravegherea virusului este mai cuprinzătoare decât în alte țări. Este posibil ca varianta să câștige teren și în multe alte țări”, a declarat Peacock.

De fapt, în Anglia, o ramură numită AY.4.2.1, care prezintă mutație suplimentară a proteinei spike, pare să se răspândească puțin mai rapid decât AY.4.2. „Motivul pentru care AY.4.2 este urmărită îndeaproape este acela că s-ar putea să nu fie nevoie de prea mult pentru ca una dintre aceste sub-tulpini să producă mutații majore”, a declarat Kall.

De asemenea, există îngrijorări cu privire la o altă nouă variantă, denumită B.1.640, pe care Peacock a identificat-o în luna octombrie. Aceasta ar putea fi singura variantă non-delta capabilă să concureze cu delta. Ea fost detectată pentru prima dată în Republica Congo.

„Aceasta este prima variantă non-delta pe care am observat-o ca fiind în creștere într-o țară în care este predominantă mutația delta. Ceea ce este surprinzător la B.1.640 este că mutația nu este strâns legată de alte variante și are deja o diversitate genetică mare. Acest lucru sugerează faptul că varianta circulă nedetectat de ceva timp, probabil în Africa centrală. Deși proprietățile sale nu au fost încă studiate, aceasta are multe dintre aceleași mutații ca și varianta C.1.2, care a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud și care este foarte eficientă în eschivarea răspunsului imunitar. Deși varianta C.1.2 încă există, aceasta nu câștigă teren în fața mutației delta. În prezent, varianta B.1.640 a fost detectată în mai multe țări europene și în Canada. Totuși, această răspândire aparent rapidă s-ar putea datora unui eveniment de super-împrăștiere, care a avut loc la o școală din Franța, și nu unui avantaj inerent față de alte variante. Este încă prea devreme pentru a spune dacă această mutație poate concura împotriva variantei delta”, a declarat Peacock.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.