Acasă COVID-19 EFICIENȚA VACCINURILOR ÎMPOTRIVA TRANSMITERII BOLII COVID-19

EFICIENȚA VACCINURILOR ÎMPOTRIVA TRANSMITERII BOLII COVID-19

90
0
(c) Jason Armond / Los Angeles Times via Getty Images

Conform unui nou studiu, în ciuda apariției mutației delta, oamenii care au efectuat schema completă de vaccinare împotriva covid-19 au o probabilitate de infectare a altor persoane mult mai mică. Descoperirile infirmă teoria conform căreia vaccinurile nu pot preveni răspândirea coronavirusului.

„Acestea reduc foarte mult transmiterea bolii. Desigur, există și cazuri în care persoanele vaccinate pot transmite virusul. Cu toate acestea, conform datelor, este foarte clar faptul că riscul de transmitere în cazul unei persoane vaccinate este mult, mult mai mic decât în cazul unei persoane nevaccinate”, a declarat Christopher Byron Brooke din cadrul Universității Illinois din Urbana-Champaign.

În urma unui studiu recent, s-a constatat faptul că persoanele vaccinate, dar care sunt infectate cu varianta delta, au o șansă a transmiterii virusului persoanelor care nu sunt vaccinate cu 63% mai redusă.

„Acest procent este doar puțin mai mic decât în ​​cazul variantei alfa”, a declarat Brechje de Gier din cadrul Centrului pentru Epidemiologie și Supraveghere a Bolilor Infecțioase din Țările de Jos, care a condus studiul. Anterior, echipa ei a descoperit faptul că persoanele vaccinate infectate cu mutația alfa aveau o șansă a transmite virusul persoanelor care nu sunt vaccinate cu 73% mai redusă.

„Ceea ce este important de realizat, este faptul că efectul total al vaccinurilor asupra reducerii transmiterii bolii este chiar mai mare de 63%, deoarece majoritatea persoanelor vaccinate nu se infectează în primul rând”, a adăugat de Gier,

De Gier și echipa ei au utilizat date extrase din sistemul de urmărire a contactelor din Țările de Jos pentru a determina așa-numita rată de atac secundar (proporția de contacte infectate). După aceea, cercetătorii au stabilit cât de mult a fost redusă această rată prin vaccinare, ea ajustându-se pentru factori precum vârsta.

De Gier a declarat faptul că nu pot calcula reducerea completă a transmiterii produsă de vaccinare, deoarece nu se cunosc date exacte cu privire la rata de reducere a infectării produsă de vaccinuri. Totuși, chiar și în cazul în care vaccinarea ar înjumătăți riscul de infectare, acest lucru ar implica faptul că vaccinurile reduc transmiterea bolii cu peste 80%.

La începutul anului 2021, Ottavia Prunas din cadrul Universității Yale a aplicat două modele diferite folosind datele cu privire la populația din Israel, unde a fost utilizat vaccinul Pfizer. Concluzia echipei ei a fost că eficiența generală a vaccinului împotriva transmiterii bolii a fost de 89%.

Cu toate acestea, la acel moment varianta delta încă nu apăruse. „În prezent, echipa de cercetare folosește date mai recente pentru a determina impactul acestei mutații”, a declarat Prunas.

Teoria conform căreia vaccinurile nu mai sunt atât de eficiente împotriva transmiterii poate deriva din rapoartele de știri din luna iulie, care susțineau faptul că persoanele vaccinate care se infectează „pot transmite boala la fel de ușor ca și cele nevaccinate”. Chiar dacă acest lucru ar fi adevărat, vaccinurile ar reduce semnificativ transmiterea prin reducerea, în primul rând, a ratei de infectare.

De fapt, studiul care a declanșat aceste știri s-a bazat pe așa-numitele scoruri Ct, o măsură a ARN-ului viral. Cu toate acestea, acest ARN poate proveni din virusuri distruse de sistemul imunitar. „Putem măsura ARN-ul viral. Totuși, acele date sunt inutile”, a declarat Timothy Peto din cadrul Universității din Oxford.

În prezent există mai multe dovezi ale faptului că scorurile Ct nu reprezintă o măsură bună a încărcăturii virale. În primul rând, persoanele infectate, dar care sunt vaccinate, prezintă un risc de transmitere a bolii mult mai redus.

În al doilea rând, echipa lui Peto a arătat în mod specific faptul că există o legătură minimă între scorurile Ct și infecțiozitate. „Se pare că oamenii care au fost detectați pozitiv după vaccinare au avut aceeași încărcătură virală ca și cei nevaccinați. Inițial am crezut că aceste persoane sunt la fel de infecțioase. Totuși, s-a dovedit faptul că ele sunt mai puțin infecțioase. Acest lucru este destul de important. Oamenii erau prea pesimiști”, a declarat Peto.

O altă dovadă în acest sens provine dintr-un studiu efectuat de către Brooke. Echipa sa a prelevat zilnic probe de la un grup de 23 de persoane, adică de când acestea au fost testate pozitiv pentru prima dată și până când infecția a dispărut complet.

În cazul a cinci din cele șase persoane complet vaccinate, niciuna dintre probe nu a fost infecțioasă. Totuși, acest lucru nu a putut fi spus pentru majoritatea persoanelor nevaccinate. „Conform studiului, persoanele vaccinate transmit o cantitate mai mică de virus și, de asemenea, încetează să mai fie infecțioase mai devreme decât persoanele nevaccinate”, a declarat Brooke.

Singura veste proastă este aceea că în cadrul studiului lui Peto se s-a arătat faptul că protecția pe care o oferă un vaccin împotriva infectării altor oameni scade în timp (cu aproximativ 25% în cele trei luni după a doua doză de vaccin). „Acest lucru m-a făcut să cred în administrarea celei de-a treia doze”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.