Acasă Stil de Viață EFECTELE BENEFICE ALE DUȘURILOR RECI ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR

EFECTELE BENEFICE ALE DUȘURILOR RECI ASUPRA SISTEMULUI IMUNITAR

56
0
(c) BBC Science Focus Magazine

În cadrul unui studiu olandez, publicat în anul 2016 în revista PLOS One, au fost recrutate online 3.018 persoane cărora li s-a cerut să facă un duș rece în fiecare dimineață, timp de o lună. Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui grup de control. Cei care au efectuat dușul rece au fost împărțiți în continuare, în funcție de durata acestuia (30 de secunde, 60 de secunde sau 90 de secunde).

În iarna anului 2017 a existat un focar de gripă. În urma acestuia, persoanele care au făcut dușuri reci au avut o probabilitate de a-și lua concediu medical cu 30% mai redusă decât cele din grupul de control, indiferent de categoria din care au făcut parte (30 de secunde, 60 de secunde sau 90 de secunde).

O echipă de cercetători din cadrul Universității Cambridge au încercat să descopere mecanismul din spatele acestui fenomen. În urmă cu câțiva ani, aceștia au identificat o proteină denumită RBM3, care, în cazul șoarecilor, se activează în urma unei scăderi bruște de temperatură și pare a fi importantă pentru crearea de noi conexiuni între neuronii din creier. Recent, cercetătorii au descoperit niveluri mai ridicate de RBM3 în sângele persoanelor care înoată în apă rece.

Așadar, deși până în prezent nu există cercetări clare cu privire la legătura dintre dușurile reci și imunitatea corpului, există anumite mecanisme care produc un astfel de răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.