Acasă Planeta Pământ EMISIILE DE CARBON PRODUSE DE INDUSTRIA ALIMENTARĂ

EMISIILE DE CARBON PRODUSE DE INDUSTRIA ALIMENTARĂ

36
0
(c) Julian Eales / Alamy

Cercetătorii au estimat faptul că industria alimentară contribuie cu aproximativ 37% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES). Acest lucru arată impactul uriaș pe care îl au dietele oamenilor asupra schimbărilor climatice. Mai mult, emisiile produse pentru realizarea alimentelor de origine animală sunt de aproximativ două ori mai mari decât cele pentru prepararea celor de origine vegetală.

„Există multe studii pe această temă care au fost deja publicate, dar lucrarea noastră este prima care cuantifică în mod explicit emisiile provenite din producția pe scară globală a alimentelor pe bază de plante și a celor de origine animală”, a declarat Atul Jain din cadrul Universității din Illinois.

Jain și colegii săi au analizate o serie de date din peste 200 de țări pentru a determina faptul că producția de alimente reprezintă aproximativ 35% din totalul emisiilor de GES, acest procent crescând până la 37% atunci când emisiile cauzate de tulburări legate de alimente, precum arderea savanei pentru a crea teren agricol, sunt incluse.

Ei au analizat emisiile de dioxid de carbon, metan și oxid de azot emis în urma producției a 171 de culturi diferite și 16 produse de origine animală în anul 2010, deoarece cele mai recente date disponibile au fost din anul 2007 și până în 2013. Cercetătorii au descoperit faptul că producția de orez a avut cel mai mare raport plantă- emisii de GES, în timp ce producția de carne de vită a contribuit cel mai mult la emisiile asociate cu creșterea de animale.

Conform estimărilor lor, producția globală de alimente contribuie cu aproximativ 17,3 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon echivalent pe an, de aproape 19 ori mai mult decât industria aviatică comercială. Dintre aceste emisii, 57% au fost legate de producția de alimente de origine animală. Producția de alimente de origine vegetală a reprezentat 29% din total. Emisiile rămase au provenit din convertirea terenurilor cu culturi nealimentare, precum bumbacul, în terenuri agricole, utilizate pentru producția de alimente.

În Asia de Sud și de Sud-Est au fost înregistrate cele mai mari emisii globale legate de industria alimentară pe bază de plante, în timp ce America de Sud a avut cele mai mari emisii legate de producția de alimente de origine animală. „Unele regiuni prezintă niveluri de emisii mult mai mari. Nu numai din cauza consumului, ci și a producției. Schimbarea tipurilor de îngrășăminte utilizate pentru producția de alimente pe bază de plante ar putea ajuta la reducerea emisiilor de producție”, a declarat Jain.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.