Acasă IT LANSAREA UNOR ACTUALIZĂRI DE SOFTWARE PENTRU PLĂCILE GRAFICE AMD MAI VECHI

LANSAREA UNOR ACTUALIZĂRI DE SOFTWARE PENTRU PLĂCILE GRAFICE AMD MAI VECHI

52
0
(c) AMD

De obicei, cu ajutorul driverelor se remediază erori, se sporește performanța în unele jocuri și se adaugă suport pentru noile plăci grafice. Totuși, deținătorii de plăci grafice AMD Radeon RX seria 5000, adică penultima generație, ar trebui să își actualizeze plăcile grafice la versiunea Adrenalin 21.9.1. Această actualizare adaugă suport pentru caracteristica „Smart Access Memory” (SAM) dezvoltată de către AMD pentru plăcile grafice mai vechi. Reprezentanții companiei AMD au declarat faptul că funcția poate îmbunătăți performanța în unele jocuri cu până la 15%.

Anterior, asistența SAM a fost limitată doar la seria Radeon RX 6800 (și la seria GeForce RTX 3000 a companiei Nvidia, care acceptă o caracteristică identică, pe care Nvidia o numește Resizable BAR). Pe lângă alegerea unei plăci grafice și a unor drivere potrivite, va fi necesar și un procesor și o placă de bază compatibile: fie un procesor Intel Core de generația a 10-a sau a 11-a și placă de bază din seria 400 sau 500 sau un procesor Ryzen din seria 3000 sau 5000 și placă de bază din seria 400 sau 500.

Fie că este vorba despre SAM sau Resizable BAR, ambele caracteristici se referă la aceeași funcționalitate a PCI Express. În mod normal, procesorul computerului poate accesa în mod direct și într-un anumit moment doar 256 MB din memoria plăcii video, iar memoria necesită active mai mari pentru a fi împărțite în bucăți mai mici pentru transfer. Resizable BAR elimină această limită și îmbunătățește semnificativ performanța în unele jocuri.

În cadrul unui test cu 36 de jocuri la care a fost supusă o configurație formată din GPU RX 6800 și procesor Ryzen 5950X s-a observat o îmbunătățire a performanțelor cu până la 20% în funcție de joc și setări. Totuși, pentru majoritatea jocurilor, performanța s-a îmbunătățit cu un procent mult mai redus sau nu s-a îmbunătățit deloc. Câteva jocuri au arătat chiar scăderi de performanță atunci când funcția SAM a fost activată. Totuși, acestea nu au fost suficient de mari pentru a produce o experiență negativă.

Chiar și cu noile drivere, utilizatorii vor trebui să facă și alte modificări pentru a se asigura că profită la maxim de funcția Smart Access Memory. Acestea includ instalarea celei mai recente versiuni de BIOS a plăcii de bază (producătorii de plăci de bază au început să adauge suport pentru Resizable BAR și SAM la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021), modificarea setărilor din BIOS și activarea caracteristicii; în funcție de placa de bază, aceasta s-ar putea numi „Resizable BAR”, „Smart Access Memory” sau „Clever Access Memory”. De asemenea, poate fi necesară activarea unei caracteristici separate, dar conexe, denumită „Above 4G Decoding”.

Reprezentanții companiei AMD au declarat faptul că driverul Adrenalin 21.9.1 este, de asemenea, primul care acceptă oficial Windows 11 și că acesta adaugă suport pentru overclocking-ul automat al procesoarelor din seria Ryzen 5000 atunci când ele sunt asociate cu un GPU din seria RX 6000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.