Acasă COVID-19 TULPINA LAMBDA – NOUA VARIANTĂ DE CORONAVIRUS

TULPINA LAMBDA – NOUA VARIANTĂ DE CORONAVIRUS

112
0
(c) BBC Science Focus Magazine

O nouă variantă a coronavirusului a fost confirmată în Regatul Unit. Varianta Lambda a fost detectată pentru prima dată în Peru, în august 2020, și a fost numită tulpina C.37 de către oamenii de știință, în timp ce aceștia cercetau mutațiile tulpinii care produceau proteinele spike.

În data de 15 iunie 2021, varianta Lambda a fost clasificată ca fiind o tulpină a coronavirusului, de interes la nivel global, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ceea ce înseamnă că prezintă mutații cu un rol stabilit sau suspect pentru transmisibilitatea și severitatea acesteia și a fost detectată în mai multe țări.

Dr. Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat faptul că cercetătorii urmăresc această tulpină pentru a vedea dacă ar trebui clasificată ca o variantă îngrijorătoare. Acest lucru s-ar întâmpla dacă tulpina „ar demonstra proprietăți de transmisibilitate crescută” sau „dacă are o severitate crescută”.

În data de 5 iulie, Secretarul de Stat pentru Sănătate și Îngrijire Socială, Sajid Javid, a făcut o declarație în Parlamentul Regatului Unit în care detaliază pașii planului de reducere a restricțiilor din țară.

„Desigur, pandemia nu s-a terminat. Virusul este încă prezent, nu a dispărut, iar riscul apariției unei noi variante periculoase, imună la vaccinuri, rămâne real”, a declarat Javid.

„În prezent, există dovezi limitate cu privire la această variantă. Serviciul de Sănătate Publică (PHE), împreună cu partenerii academici, efectuează investigații pentru a înțelege mai bine impactul mutațiilor asupra comportamentului virusului. Monitorizăm îndeaproape situația din țările în care această variantă este răspândită și în care cazurile sunt detectate în Marea Britanie”, a declarat Dr. Alicia Demirjian, Director de Incidente COVID în cadrul PHE.

Câte cazuri ale variantei Lambda au fost detectate în Regatul Unit?

Începând cu 2 iulie 2021, au fost identificate opt cazuri confirmate ale variantei C.37 în Regatul Unit, toate în Anglia. Majoritatea acestora sunt asociate cu călătoriile în străinătate, potrivit unui purtător de cuvânt al PHE.

În Peru, țara în care tulpina a fost detectată pentru prima dată, s-a raportat faptul că această variantă este dominantă, reprezentând 71% din toate cazurile de COVID-19, din ianuarie 2021.

Un raport al PHE, cu privire la variantele îngrijorătoare sau în curs de investigație în Regatul Unit, arată că varianta Delta continuă să fie tulpina proeminentă din țară. În săptămâna care a precedat data de 30 iunie 2021, au existat 50.824 de cazuri noi ale variantei Delta.

Vor mai funcționa vaccinurile împotriva variantei Lambda?

În cadrul unei lucrări pre-tipărite, care nu a fost încă evaluată, cercetătorii au descoperit că vaccinurile ARNm sunt eficiente împotriva variantei Lambda. Atât vaccinurile Pfizer, cât și vaccinurile Moderna, utilizate împotriva coronavirusului din Regatul Unit, funcționează pe bază de ARNm, ceea ce înseamnă că acestea conțin material genetic care instruiește celulele corpului să producă proteine spike, care apoi provoacă un răspuns imun.

Cu toate acestea, într-o altă lucrare pre-tipărită, s-a constatat faptul că Lambda prezintă mutații care au „capacitatea de a scăpa de anticorpii neutralizanți, eliberați de CoronaVac. CoronaVac este un vaccin utilizat în mai multe țări asiatice și funcționează prin administrarea unei versiuni inactive a virusului SARS-CoV-2, care declanșează apoi un răspuns imun.

Varianta Lambda este mai transmisibilă decăt cele anterioare

Deși nu se știe încă dacă această nouă variantă este mai transmisibilă, oamenii de știință susțin că tulpina Lambda prezintă o serie de mutații care ar putea conduce la o transmisibilitate sau rezistență crescută la anticorpii produși prin vaccinare sau expunerea anterioară la virus.

Una dintre mutațiile identificate în tulpina Lambda este denumită de oamenii de știință T859N și a fost identificată în așa-numita variantă „Iota” care se răspândește în prezent în New York City.

O altă mutație, L452Q, este raportată ca fiind „similară mutației identificată în variantele Delta și Epsilon”, despre care se crede că afectează susceptibilitatea la anticorpi.

Întrucât există puține dovezi la momentul actual, care să arate exact modul în care varianta Lambda este diferită de celelalte tulpini, oamenii de știință consideră că sunt necesare studii suplimentare, mai complexe, înainte de a putea înțelege detaliile complete ale acestei tulpini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.