Acasă Stil de Viață O DIETĂ BOGATĂ ÎN OMEGA-3 POATE REDUCE APARIȚIA MIGRENELOR

O DIETĂ BOGATĂ ÎN OMEGA-3 POATE REDUCE APARIȚIA MIGRENELOR

55
0
(c) BBC Science Focus Magazine

În urma unui studiu s-a concluzionat faptul că o dietă bogată în acizi grași, precum omega-3, ar putea reduce apariția migrenelor.

Cercetătorii au descoperit faptul că o dietă bogată în omega-3 ar putea reduce durerile de cap persistente cu două până la patru cazuri pe lună.

Potrivit Serviciului Național de Sănătate, o dietă sănătoasă și echilibrată ar trebui să includă cel puțin două porții de pește pe săptămână și cel puțin una de pește gras. Peștele gras, precum somonul și sardinele, este deosebit de bogat în acizi grași cu lanț lung. Omega-3 s-a dovedit a avea un efect benefic asupra inimii.

Noua cercetare, publicată în cadrul British Medical Journal, a implicat 182 de persoane (dintre care 88% erau femei, cu o vârstă medie de 38 de ani), care sufereau de migrene în 5 până la 20 de zile pe lună.

Femeile au fost împărțite în trei grupuri, iar cantitatea de acizi grași omega-3 (acid eicosapentaenoic – EPA și acid docosahexaenoic – DHA) a variat în funcție de dietă. De asemenea, acidul linoleic omega-6 a fost monitorizat.

În cadrul unei diete, cantitatea de EPA și DHA a fost crescută la 1,5 g pe zi și acidul linoleic a fost menținut la aproximativ 7% din aportul de energie. O a doua dietă a constat în 1,5 g pe zi de EPA și DHA și 1,8% acid linoleic, în timp ce a treia dietă de control a menținut EPA și DHA la mai puțin de 150 mg pe zi și acidul linoleic la aproximativ 7% din aportul zilnic de energie.

Au fost alese aceste diete deoarece cercetările anterioare au sugerat faptul că acizii grași omega-3 sunt asociați cu efecte de reducere a durerii, în timp ce acizii grași omega-6 pot agrava durerea și pot provoca migrene.

În timpul studiului, participanților li s-au furnizat forme de uleiuri, unturi și alimente proteice, inclusiv pește, necesare pentru a atinge cantitățile necesare de acizi grași. De asemenea, cercetătorii au efectuat un sondaj de opinie ce s-a concentrat pe impactul durerilor de cap în viața de zi cu zi. Frecvența durerilor de cap a fost evaluată zilnic cu ajutorul unui jurnal electronic.

Rezultatele au arătat faptul că, din punct de vedere statistic, frecvența durerilor de cap a scăzut semnificativ în ambele grupuri care au avut o dietă bogată în omega-3.

Dieta bogată în omega-3 a fost asociată cu o reducere a perioadei în care au avut loc migrene cu 1,3 ore pe zi și două zile pe lună. În grupul în care a fost ținută o dietă cu conținut ridicat de omega-3 plus omega-6 s-a înregistrat o reducere a perioadei de 1,7 ore pe zi și patru zile pe lună.

De asemenea, femeile din grupurile cu nivel ridicat de omega-3 au raportat dureri de cap mai scurte și mai puțin severe comparativ cu cele din grupul de control.

Experții din domeniu, inclusiv cei din cadrul Universității din Carolina de Nord, au declarat faptul că există unele limitări ale studiului, inclusiv din punct de vedere al genului și vârstei.

Totuși, aceștia au adăugat: „Deși dietele nu au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții, ele au produs reduceri mari și robuste ale frecvenței și severității durerilor de cap în raport cu dieta de control. Acest studiu oferă o demonstrație biologic plauzibilă a faptului că durerea poate fi tratată prin modificări dietetice. Descoperirile colective sugerează existența unor mecanisme care leagă acizii grași omega-3 și omega-6 de reglarea durerii și deschid ușa către noi abordări pentru gestionarea durerii cronice în cazul oamenilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.