Acasă Spațiu și Astronomie EVITAREA FURTUNILOR SOLARE ÎN TIMPUL LANSĂRII MISIUNILOR PE LUNĂ

EVITAREA FURTUNILOR SOLARE ÎN TIMPUL LANSĂRII MISIUNILOR PE LUNĂ

62
0
(c) NASA/JPL/USGS

„Este posibil ca furtunile solare care pot răni sau ucide astronauții să apară în anumite momente ale ciclului solar, fapt care ar trebui luat în considerare în timpul misiunilor de întoarcere a oamenilor pe Lună”, au declarat cercetătorii.

„Soarele trece printr-un ciclu care durează aproximativ 11 ani, în care există o creștere și apoi o acalmie în activitatea solară. Anterior, s-a crezut că cele mai mari furtuni solare apar aleatoriu, neavând vreo legătură cu acest ciclu”, a declarat Mathew Owens din cadrul Universității din Reading, Marea Britanie.

Acest lucru se datorează în mare parte lipsei de date. Cercetătorii au acces la datele din ultimii 150 de ani ale înregistrărilor geomagnetice, în care au fost măsurate perturbările câmpului magnetic al Pământului provocate de către furtunile solare. În decursul acestor ani au avut loc doar șase furtuni solare majore.

Dar tehnicile de analiză statistică, denumite metoda Monte Carlo, au scos la iveală noi descoperiri. Owens și colegii săi au creat o simulare a Soarelui în cazul în care vremea extremă are loc aleatoriu și alta în cazul în care este mai probabil să apară la momentul de vârf al ciclului solar.

Aceștia au eșantionat datele din fiecare model de sute de mii de ori și au verificat cât de des rezultatele sunt corelate cu datele inițiale. Echipa de cercetători este 99% sigură că aceste furtuni solare vor apărea la apogeul ciclului solar.

În plus, analiza sugerează că este mai probabil ca evenimentele meteorologice spațiale extreme să aibă loc mai devreme în cicluri solare cu număr par și mai târziu în cicluri cu numere impare, cum ar fi ciclul 25, care a început în decembrie 2019.

Owens crede că este posibil ca condițiile meteorologice spațiale să fie mai bune în prima jumătate a acestui deceniu decât în a doua jumătate, pentru cei care planifică o misiune cu echipaj pe Lună.

„Aceste evenimente importante ne pot surprinde întotdeauna, sunt evenimente rare care se pot ivi oricând, dar probabil acestea vor avea loc în anumite momente. Dacă doriți să protejați sănătatea astronauților, trebuie luate în considerare momentele bune, dar și cele mai puțin bune, de plecat în misiune. Sunt anotimpuri furtunoase și anotimpuri liniștite, dar nu știi dacă într-o anumită zi va avea loc o furtună sau nu”, a declarat acesta.

În trecut, astronauții au scăpat la limită de această problemă. Între Apollo 16 și 17, misiunile cu echipaj pe Lună din anul 1972, au avut parte de furtuni solare puternice. Furtunile solare au avut potențialul de a ucide orice astronaut care era în misiune în acel moment, și, de asemenea, de a crește riscul de apariție a cancerului pentru tot echipajul de la bordul navei spațiale.

Aceste descoperiri ar putea avea implicații pentru programul Artemis condus de NASA, care intenționează să trimită oameni pe lună în anul 2024. Dacă misiunea va fi întârziată cu câțiva ani, riscul de activitate solară extremă ar putea fi la apogeu atunci când va avea loc misiunea.

De asemenea, descoperirea ar putea contribui la planificarea unei protecții împotriva exploziilor solare de pe Pământ, care pot perturba rețelele electrice și comunicațiile prin satelit, inclusiv GPS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.