Acasă Planeta Pământ ADAPTAREA CORALILOR LA ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

ADAPTAREA CORALILOR LA ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

104
0
(c) Helmut Corneli/Alamy

Unii corali își pot schimba algele care trăiesc în interiorul țesuturilor lor cu diferite tulpini care sunt mai rezistente la căldură, pentru a supraviețui schimbărilor climatice globale în următoarele decenii.

Când temperaturile mării sunt prea ridicate, coralii expulzează algele microscopice care trăiesc în țesuturile lor. Acesta fenomen se desfășoară în timpul albirii coralilor. Pierderea algelor în acest fel este dăunătoare pentru corali, deoarece algele le furnizează în mod normal oxigen și elimină deșeurile pe care le produc. Cu toate acestea, biologii marini au descoperit anterior că, atunci când unii corali sunt expuși la temperaturi mai ridicate, își pot schimba algele din interiorul țesuturilor lor cu tulpini care au o toleranță termică mai mare.

Cheryl Logan și colegii săi, din cadrul Universității de Stat din California, Monterey Bay, au dezvoltat un model pentru a simula modul în care acești corali, dar și alte specii de corali, vor răspunde la încălzirea globală și acidificarea oceanelor. Ei au aplicat acest model în cazul a 1.925 de recife de corali din întreaga lume în patru scenarii climatice diferite.

Aceste scenarii au fost preluate din raportul aferent anului 2019 al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice. Fiecare dintre acestea modelează efectele schimbărilor climatice care vor avea loc asupra planetei noastre până în anul 2100, în funcție de nivelurile diferite ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au descoperit faptul că speciile de corali care sunt capabile să își schimbe algele cu tulpini mai rezistente la căldură au o șansă de supraviețuire mai mare, până în anul 2100, rezistând efectului de albire. Dar acesta a fost doar cazul scenariilor în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt menținute la un nivel scăzut, iar încălzirea oceanelor este limitată la sub 2 °C.

„Într-un scenariu cu emisii reduse, care coincide cu obiectivele Acordului de la Paris, credem că aceste tipuri de recife de corali vor rezista până la sfârșitul secolului”, a declarat Logan. Acești corali sunt capabili să reziste la creșteri de temperatură de până la 1.5 °C, față de coralii care nu au această adaptare.

„Perspectiva coralilor este în general destul de cumplită în ceea ce privește schimbările climatice, dar am găsit o urmă de speranță”, a declarat Logan. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că, în esență, toți coralii vor muri până în anul 2050 în cele două scenarii cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră – creșterea temperaturii asociate a fost prea mare pentru ca algele rezistente la căldură să supraviețuiască.

De asemenea, modelul lor a arătat faptul că recifele de corali ar putea supraviețui până în anul 2300, dacă orice schimbare antropică și încălzire indusă de om asupra planetei ar fi eliminate. „Coralii sunt extrem de importanți pentru biodiversitate, deoarece, în anumite perioade de timp, un sfert dintre peștii marini trăiesc în zona acestora”, a declarat Logan.

Cercetătorii consideră că acest lucru ar putea contribui la informarea eforturilor de conservare pentru a se concentra asupra acestor tipuri speciale de corali în raport cu tehnicile mai riscante. „În loc să introducem gene în populațiile de corali pentru a crește în mod artificial toleranța lor termică, ne-am putea concentra doar pe capacitatea adaptativă naturală pe care acești corali o au”, a declarat Logan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.