Acasă Planeta Pământ DAUNELE PROVOCATE DE URAGANUL SANDY

DAUNELE PROVOCATE DE URAGANUL SANDY

277
0
Imagine aeriană a daunelor provocate de uraganul Sandy pe coasta New Jersey. (c) U S Air Force photo/Master Sgt Mark C Olsen/Alamy

Conform unui studiu, din cauza creșterii nivelului mării cauzată de schimbările climatice provocate de om, uraganul Sandy a condus la daune mai mari cu 8,1 miliarde de dolari decât în mod normal.

Uraganul Sandy, cel mai mare uragan din Atlantic înregistrat, a trecut prin Caraibe și alte insule din apropiere, după care a lovit coasta de est a Americii de Nord la sfârșitul anului 2012. Acesta a lăsat în urma sa daune majore, afectând mai multe state din SUA, inclusiv New York, New Jersey și Connecticut. De exemplu, distrugerea rețelelor electrice și a rețelelor de transport din acele zone a necesitat investiții pentru reparații de peste 62,5 miliarde de dolari.

Cercetătorii sunt conștienți de faptul că modificarea nivelului mării, legată de schimbările climatice, agravează efectele furtunilor costale prin intensificarea valurilor și creșterea nivelului inundațiilor. În prezent, Benjamin Strauss și colegii acestuia din cadrul Centrului Climatic din New Jersey au estimat pagubele economice produse de uraganul Sandy luând în calcul și creșterea nivelului mării provocate de om.

Echipa de cercetare s-a concentrat asupra pagubelor produse în SUA, folosind un model pentru inundații, care a simulat nivelurile reale ale apei din timpul uraganului Sandy de pe coasta de est a SUA. După aceea, grupul a comparat această analiză cu o simulare creată pe baza ipotezei conform căreia nu ar fi existat o creștere a nivelului mării indusă de om (se estimează faptul că, între anii 1900 și 2012, a exista o creștere totală a nivelului mării de 10,5 centimetri).

Cercetătorii au constatat faptul că a existat o diferență de 8,1 miliarde de dolari în daune între costurile reale pentru reparații în New York, New Jersey și Connecticut și costurile în cazul scenariilor în care nu a existat o creștere a nivelului mării indusă de om. Cu toate acestea, atunci când s-a luat în calcul o serie de estimări mai precise ale nivelului mărilor, acest cost a ajuns până la valoarea de 14 miliarde de dolari.

„Schimbările climatice ne fac deja rău mult mai mult decât ne putem da seama. Majoritatea, dacă nu toate inundațiile costale din întreaga lume, care au avut loc în ultima jumătate de secol, au fost agravate de schimbările climatice”, a declarat Strauss.

De asemenea, modelul echipei estimează faptul că au fost expuși la inundații un număr de oameni mai mare cu 40.000 și până la 131.000 decât în cazul în care nu ar fi existat creșterea nivelului mării provocată de om. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 36.000 de unități locative.

Estimarea include doar daunele cauzate de inundațiile costale. „Deși daunele cauzate de uragane sunt, de obicei, provocate și de vânturi puternice sau precipitații abundente, în cazul uraganului Sandy, daunele provocate de acești factori au fost în mare parte neglijabile. În cazul uraganului Sandy, modelul indică faptul că peste 99% din daune au fost cauzate de inundațiile costale”, a declarat Strauss.

„Aceste daune economice vor fi foarte greu de suportat, dacă nu chiar imposibil, în cazul în care emisiile vor continua să nu fie ținute sub control”, a declarat Peter Stott în cadrul UK Met Office din Exeter. El avertizează că, deși aceasta este prima estimare a costurilor asociate cu creșterea nivelului mării provocată de om, daunele pot fi mai mari, deoarece creșterea nivelului mării din 1900 și până în prezent „ar putea fi cu mult mai mare de 10 centimetri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.