Acasă Planeta Pământ CAUZA CELOR MAI DISTRUCTIVE INCENDII DIN CALIFORNIA

CAUZA CELOR MAI DISTRUCTIVE INCENDII DIN CALIFORNIA

108
0
(c) Noah Berger/AP/Shutterstock

În centrul și nordul Californiei, aproape jumătate din fulgerele din ultimii 34 de ani au avut loc în zile cu foarte puține precipitații. Astfel, „fulgerele uscate” din acea perioadă au produs trei dintre cele mai distructive incendii din istoria Californiei.

„O furtună uscată se dezvoltă la fel ca una normală, și anume cu un curent ascendent cald, care transportă umiditatea la altitudini mai mari, unde se formează nori și fulgere. Totuși, dacă norii se formează deasupra unui strat de aer cald și uscat, ploaia ar putea să nu ajungă pe pământ împreună cu fulgerele”, a declarat Kalashnikov din cadrul Universității de Stat din Washington, Vancouver. Fulgerele uscate prezintă un risc deosebit în ceea ce privește producerea de incendii, deoarece nu există ploaie care să stingă incendiile declanșate de acestea.

Kalashnikov și colegii săi au examinat condițiile meteorologice din spatele fulgerelor uscate produse în nordul și centrul Californiei, unde aproape 30% din cele peste 5000 de incendii înregistrate din anul 1987 au fost declanșate de acestea.

Folosind înregistrările privind fulgerele și precipitațiile din regiune, care include coasta centrală și nordică predispusă la incendiu și zona împădurită din Sierra Nevada, cercetătorii au descoperit faptul că 46% dintre descărcările electrice au avut loc în zilele în care a fost înregistrat un nivel de precipitații mai mic de 2,5 milimetri, adică suficient de uscat pentru a fi considerat „fulger uscat”. Descărcările au fost înregistrate între anii 1987 și 2020 de o rețea de senzori aflați la sol, care detectează undele radio emise de fulgere.

După aceea, cercetătorii au analizat condițiile meteorologice din zilele în care au avut loc fulgere uscate, precum și locațiile loviturilor de fulgere uscate pentru a identifica modele specifice Californiei. În urma studiului s-a constatat faptul că deși fulgerele uscate au avut loc cel mai des între lunile iulie și august, fenomenul a fost cel mai răspândit din punct de vedere al zonei geografice în perioada iunie-septembrie, adică atunci când riscul de incendiu este cel mai mare. „Am descoperit faptul că fulgerele uscate s-au produs până în luna octombrie”, a declarat Kalashnikov.

„O analiză mai detaliată a meteorologiei din spatele fulgerelor uscate din California ar putea ajuta meteorologii să creeze avertismente timpurii pentru incendiile provocate de descărcările din regiune. De asemenea, această abordare ar putea fi folosită pentru studierea fulgerelor uscate care au loc și în alte regiuni ce prezintă un risc tot mai mare, precum Australia, Siberia și Canada”, a declarat Mike Flannigan din cadrul Universității Alberta din Canada.

Incendiile devin din ce în ce mai severe și mai frecvente din cauza faptului că schimbările climatice provoacă uscarea vegetației, iar fulgerele ar putea deveni mai frecvente odată cu încălzirea.

Deși cele mai multe incendii din SUA sunt declanșate de oameni, fulgerele pot declanșa incendii mai distructive. „Fulgerele pot aprinde mai multe zone în mod simultan, iar acestea se află adesea în locuri îndepărtate, unde sunt greu de observat imediat”, a declarat Flannigan.

În California au fost înregistrate foarte multe incendii care au fost provocate de fulgere uscate. În timpul „Asediului din 1987”, mii de incendii de vegetație aprinse de fulgere uscate au afectat mai mult de jumătate de milion de acri. De asemenea, în urma incendiilor de vegetație produse de fulgere uscate în anul 2020 au fost afectați aproape 2,5 milioane de acri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.