Acasă Planeta Pământ ALBIREA ÎN MASĂ A MARII BARIERE DE CORALI ÎN TIMPUL LA NINA

ALBIREA ÎN MASĂ A MARII BARIERE DE CORALI ÎN TIMPUL LA NINA

50
0
(c) GLENN NICHOLLS/AFP via Getty Images

Temperaturile neobișnuit de mari ale oceanului au provocat albirea Marii Bariere de Corali din Australia. Aceasta este prima albire în masă care are loc în timpul fenomenului meteorologic La Niña, cunoscut pentru inducerea unui efect de răcire.

Cercetătorii au descoperit în cadrul unei analize oficiale a sondajelor aeriene publicate recent o albire în masă în toate cele patru zone de management ale recifului, părțile de nord și centrale ale Patrimoniului Mondial fiind cel mai grav afectate. Impactul a fost mai puțin sever în sudul recifului.

„Situația observată în cadrul Marii Bariere de Corali este foarte îngrijorătoare”, a declarat Miriam Reverter din cadrul Universității din Plymouth, Marea Britanie.

Încălzirea oceanelor, care este cauzată de schimbările climatice, a condus la o intensificare a evenimentelor de albire în masă a celui mai mare recif din lume: acesta este al șaselea astfel de eveniment din anul 1988 și al patrulea în doar șapte ani. Temperaturile oceanului în zona recifului din luna martie au fost cu 0,5-2°C peste medie în majoritatea locurilor și cu până la 4°C mai mari în unele regiuni. În mod normal, temperatura apei ar trebui să înceapă să scadă în luna martie.

Albirea este deosebit de notabilă pentru că acesta se întâmplă atunci când regiunea se află într-o fază de răcire provocată de fenomenul La Niña. Cel mai grav eveniment de albire în masă a avut loc în anul 2016 (cel mai cald an înregistrat vreodată), atunci când a existat un fenomen de încălzire, denumit El Niño.

Terry Hughes din cadrul Universității James Cook din Australia a declarat faptul că cea mai recentă albire în masă a fost „o piatră de hotar sumbră în timpul a ceea ce ar fi trebuit să fie o vară mai răcoroasă (datorită fenomenului La Niña).

Reverter a declarat faptul că piatra de hotar înseamnă că există tot mai puțin răgaz pentru corali. „Oamenii de știință care studiază recifele de corali se gândeau că va exista o perioadă în care recifele de corali s-ar putea recupera. Ne-am gândit că La Niña ar putea fi o perioadă sigură. Se pare că nu este. Dorim să aflăm dacă impactul cumulativ al evenimentelor de albire în masă mai frecvente vor face coralii mai vulnerabili la noi albiri. Există dovezi că cele mai afectate specii de corali în timpul albirii în masă sunt cele cu o structură fizică complexă, mai tridimensională. Pierderea lor afectează capacitatea recifului de a oferi un habitat pentru pești și de a atenua inundațiile de coastă”, a adăugat ea.

Reprezentanții Autorității Parcului Marin al Marii Bariere de Corali, care a efectuat sondajele folosind elicoptere și avioane de mici dimensiuni, au declarat faptul că acei corali afectați s-ar putea încă recupera dacă temperatura apei va scădea.

Reverter a adăugat faptul că pentru a vedea dacă stresul termic declanșează o albire mai răspândită, monitorizarea și coralilor din Oceanele Pacific și Indian va fi importantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.