În prezent, au fost observate foarte multe stele, care expulzează în spațiu cantități uriașe de particule încărcate electric. Aflarea mai multor informații cu privire la acest comportament va fi importantă pentru a determina dacă planetele care orbitează în jurul acestor tipuri stelele au potențialul de a fi locuibile.
Stelele precum soarele nostru produc erupții coronare de masă, adică erupții uriașe de particule încărcate electric. Acestea au loc în atmosfera exterioară a stelei și sunt cauzate de instabilități ale câmpului magnetic. Aceste fenomene sunt adesea asociate cu flăcările solare, care sunt fulgere de lumină, rezultate în urma realinierii explozive a câmpurilor magnetice.
Deși cercetătorii au putut observa relativ ușor flăcările produse de stele asemănătoare soarelui, erupțiile coronare de masă au fost mai dificil de observat, deoarece acestea sunt mascate de strălucirea stelei. Totuși, în prezent Astrid Veronig și colegii acesteia din cadrul Universității din Graz, Austria, au folosit o nouă metodă pentru a identifica 21 de astfel de ejecții. „Prin această nouă metodă au reușit să detectăm mai multe astfel de explozii decât în toate studiile anterioare”, a declarat Veronig.
Cercetătorii au folosit date provenite de la trei telescoape spațiale pentru a studia emisiile de raze ultraviolete și de raze X ale mai mult de 200 de stele. Aceste emisii de energie ridicată provin doar din atmosfera exterioară a unei stele, denumită coroană. În acea zonă, temperaturile ajung la milioane de grade Celsius.
În cazul a 13 stele, dintre care majoritatea erau asemănătoare cu soarele nostru, cercetătorii au observat scăderi ale cantității acestor emisii care durau până la 10 ore. Aceștia au observat 21 de astfel de evenimente. Ei susțin faptul că aceste scăderi sunt rezultatul erupțiilor coronare de masă, care ejectează material din stea în spațiu, reducându-se astfel masa coroanei.
În unele cazuri, ejecțiile au fost uriașe. „Cele mai puternice evenimente au înregistrat o scădere cu 50% a emisiilor de raze UV și X”, a declarat Veronig. Pe baza studiilor efectuate asupra soarelui nostru, se crede faptul că, în funcție de caz, în urma acestor evenimente, coroana s-a regenerat în decurs de câteva ore sau zile,
Cercetătorii speră ca această metodă să poată fi utilizată pentru identificarea în viitor a erupțiilor coronare de masă, produse de mai multe stele. Făcând acest lucru, aceștia ar putea obține informații vitale cu privire la activitatea altor stele asemănătoare soarelui, acest lucru având implicații potențiale pentru determinarea locuibilității planetelor care orbitează în jurul lor.
„Dacă are loc o erupție coronară de masă foarte puternică, iar în vecinătatea stelei se află o planetă, evenimentul poate distruge întreaga atmosferă a planetei”, a declarat Veronig.