Acasă Știri CÂTE BULE DE CO2 CONȚINE O HALBĂ DE BERE?

CÂTE BULE DE CO2 CONȚINE O HALBĂ DE BERE?

127
0
(c) DusanBartolovic/Getty Images

Atunci când berea este turnată într-un pahar de 0,5 L, în partea superioară a acestuia se formează o spumă care poate conține între 200.000 și două milioane de bule de CO2.

Această estimare a fost făcută de către Gérard Liger-Belair și Clara Cilindre din cadrul Universității din Reims Champagne-Ardenne, Franța. Aceștia au calculat numărul de bule minuscule care se formează atunci când berea este turnată într-un pahar.

Echipa de cercetare a măsurat mai întâi cantitatea de dioxid de carbon dizolvată în 250 de mililitri de bere după ce a aceasta fost turnată într-un pahar înclinat. După aceea, aceștia au calculat numărul de bule care s-ar putea forma, presupunând că berea este la temperatura de 6°C, aceasta fiind temperatura de consum recomandată.

Numărul total de bule depinde de tipul de sticlă utilizat. Bulele se formează în fisurile și cavitățile microscopice din peretele interior al sticlei care au o lățime de peste 1,4 micrometri. Echipa a inclus estimări pentru sticle cu diferite dimensiuni ale fisurilor microscopice (între 1 micrometru și 10 micrometri). În urma analizei a rezultat un interval larg în ceea ce privește numărul de bule formate.

„Dacă, din punct de vedere termodinamic, paharul este perfect neted în interior, acesta nu va putea produce bule. Dimensiunea și cantitatea acestor bule depinde de aceste mici imperfecțiuni din sticlă. Așadar, cu cât sunt mai multe imperfecțiuni pe suprafața sticlei, cu atât se formează mai multe bule”, a declarat Liger-Belair.

De asemenea, numărul și dimensiunea bulelor depind de înălțimea sticlei. Paharele mai înalte formează bule mai mari. „Acest lucru se datorează faptului că bulele cresc în dimensiune pe măsură ce acestea se ridică la suprafața lichidului”, a declarat Liger-Belair. De aceea, berea este turnată adesea într-un pahar ținut la o anumită înclinație: având o distanță mai mică de parcurs, bulele formează mai puțină spumă.

În cadrul cercetărilor anterioare desfășurate de către grup s-a constatat faptul că dimensiunea medie a unei bule tipice din bere are un diametru de aproximativ 0,5 mm. Pentru comparație, diametrul bulelor din șampanie este de aproximativ un milimetru. „La formare, bulele de bere pot avea un diametru de zece micrometri”, a declarat Javier Rodríguez Rodríguez din cadrul Universității Carlos III din Madrid, Spania, care nu a fost implicat în cercetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.