Acasă COVID-19 CUM SĂ ÎMBRĂȚIȘAȚI OAMENII ÎNTR-O LUME AFECTATĂ DE CORONAVIRUS

CUM SĂ ÎMBRĂȚIȘAȚI OAMENII ÎNTR-O LUME AFECTATĂ DE CORONAVIRUS

1065
0
Îmbrățișările sunt mai puțin periculoase dacă sunt scurte Jesus Merida / SOPA Images / SIPA USA / PA Images

Îmbrățișarea are beneficii pentru sănătatea noastră. Iată cum se reduce șansa de a transmite virusul.

Dacă pandemia nu ți-a putut permite să primești atenția necesară de la persoanele iubite, nu ești singur. Un nou studiu arată că aproximativ 60% dintre oamenii din SUA au raportat că s-au simțit singuri în prima lună de carantină. Dintre persoanele chestionate, doar o cincime au locuit singuri.

Tiffany Field, din cadrul Universității din Miami, Florida și colegii ei, au intervievat 260 de adulți și au descoperit că cei care au raportat lipsa de atenție, în cele mai multe cazuri, suferă de anxietate, depresie, oboseală, problemele legate de somn, precum și de stres post-traumatic.

Privarea de contact uman a fost mai frecventă la persoanele care trăiesc singure, dar i-a afectat și pe cei care locuiesc cu familia sau cu prietenii. „Doar 33% dintre oameni au spus că au intrat în contact îndelungat cu partenerul, iar 37% au spus că nu au intrat deloc în contact”, a declarat Field.

Un alt studiu care a fost desfășurat pe un număr mai mare de 1.000 de adulți, din SUA, a descoperit că cei care au îmbrățișat frecvent, s-au sărutat sau s-au întâlnit cu prietenii și familia în timpul restricțiilor au avut cu 26% mai puține șanse să raporteze simptome de depresie, iar 28% au declarat că nu au stat singuri în timpul restricțiilor, indiferent dacă erau căsătoriți sau conviețuiau împreună. Convorbirile video obișnuite nu au prezentat aceleași avantaje (medRxiv, doi.org/d5hf ).

„Am observat beneficiile la nivel psihologic ca fiind mai puternice comparativ cu cele care implică contactul, atingerea, acestea asemănându-se, la fel de bine, cu beneficiile pe care le putem avea din atingerile strânse. Ele reprezintă scăderea frecvenței cardiace, niveluri mai mari de oxitocină și niveluri mai mici de cortizol”, declară Molly Rosenberg din cadrul Școlii Indiena de Sănătate Publică din Bloomington, fiind și cel care a condus cercetarea.

Având în vedere aceste avantaje, este problematică o îmbrățișare rapidă? Rosenberg subliniază importanța limitării contactului cu cei cu care nu coabitam, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, iar majoritatea guvernelor continuă să sfătuiască oamenii să mențină o distanță de cel puțin un metru față de ceilalți.

Apropierea nu este singurul factor. „Pentru că majoritatea îmbrățișărilor sunt doar o scurtă întâlnire, iar timpul scurt este într-adevăr esențial aici, cred că există modalități de a reduce riscurile la un nivel acceptabil, ținând cont de avantajele îmbrățișării”, afirmă Linsey Marr pentru Virginia Tech din Blacksburg.

Evitarea contactului față în față este esențial. Marr recomandă acoperirea feței, îndreptarea fețelor în direcții opuse și să nu ne atingem fața sau îmbrăcămintea celuilalt din fața noastră. „Acesta nu este un act spontan: trebuie să planifici și ar trebui să ceri consimțământ”, declară ea.

„Majoritatea îmbrățișărilor reprezintă doar o scurtă întâlnire și există modalități de a reduce riscurile.”

„De asemenea, ar fi prudent să vă spălați pe mâini înainte și după ce vă îmbrățișați, și, poate, să nu expirați în momentul îmbrățisării”, spune Margaret Hosie din cadrul Universității din Glasgow, Marea Britanie.

Experții subliniază că îmbrățișatul nu este unul fără riscuri și nu ar trebui să fie ceva rutinier. Mai mult, trebuie evitat de către cei din grupurile cu risc mare sau care prezintă orice simptom al bolii. Chiar și așa, „cred că ne aflăm într-o etapă a pandemiei în care ar trebui să fim capabili să facem propria noastră evaluare a riscurilor, pe baza a ceea ce se știe acum despre virus și modelele de transmitere ale acestuia și apoi să acționăm în consecință”, afirmă David.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.