Acasă Cultură CE ESTE MATEMATICA?

CE ESTE MATEMATICA?

1950
0

Matematica este un instrument?

Matematica poate fi considerată un instrument care ne poate face viața mai ușoară. Astăzi, matematica susține totul, de la funcționarea telefoanelor noastre, la arhitectura clădirilor în care locuim. În trecut, totul a început mai ușor, cu un mod de numărare prin intermediul șirurilor de numere prime. Primele dovezi ale acestui mod sunt bastoanele preistorice, cum ar fi osul Ishango. Osul acestui babuin, vechi de 20.000 de ani, a fost găsit în Africa Centrală, cu diverse semne sculptate pe suprafața sa. Un alt instrument util a apărut în secolul al VII-lea d.Hr., când matematicianul indian Brahmagupta a notat, oficial, regulile de calcul cu numere pozitive și negative. Aceasta a oferit o modalitate de cuantificare a unui concept important din lumea reală: datoria.

Osul Ishango, vechi de 20.000 de ani, cu semne sculptate

Matematica este o limbă?

La fel cum limbile convenționale au un alfabet, un vocabular și o gramatică, și matematica are simbolurile 1 – 9, operatori precum „+” și „÷”, litere algebrice și convenții, pentru a scrie o ecuație sau pentru a calcula o sumă. Matematica de astăzi este o limbă „vorbită” în întreaga lume, indiferent de naționalitate sau geografie. Cu toate acestea, în limbajul matematicii există o obiectivitate. În timp ce, 2+2 va fi egal întotdeauna cu 4, limbajul comunicării se schimbă în timp și spațiu, în funcție de modul în care oamenii îl definesc și îl folosesc. Noua matematică adaugă un nou detaliu despre lumea abstractă a numerelor.

Matematica este întreaga noastră realitate?

Ideea că totul poate fi descris și explicat de știința exactă a matematicii, poate fi urmărită în opera filozofului grec Pitagora. El a rezumat raționalismul metafizic implicit în cuvintele: „Totul este număr”. Știm acum că Universul nostru este guvernat de legile fizicii, care pot fi exprimate și matematic. Acest lucru i-a determinat pe unii, cum ar fi cosmologul Max Tegmark, să susțină că tot ce există în cosmos, de la celule și particule, la girafe și galaxii, nu poate fi descris doar în termeni matematici, ci este, literalmente, format din matematică. ,Totuși, alții subliniază că, matematica se luptă să descrie unele aspecte ale vieții noastre, cum ar fi moralitatea, emoțiile, chiar și cromatica culorilor. Adevărata relație dintre matematică și realitate este o dezbatere în continuă desfășurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.