Acasă Spațiu și Astronomie VIITOAREA MISIUNE CĂTRE MARTE

VIITOAREA MISIUNE CĂTRE MARTE

182
0
Zach Ousnamer, inginerul de integrare și testare pentru misiunea „Mars 2020” din cadrul Laboratorul de Propulsie prin Reacție, NASA, Pasadena, California. (c) Rocco Ceselin pentru revista Nature

Inginerul mecatronist Zach Ousnamer ajută la pregătirea rover-ului dezvoltat în cadrul Laboratorului de Propulsie prin Reacție al Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA), pentru lansarea sa pe Marte.

Colegii îl caracterizează pe Zach Ousnamer ca fiind ,,un hibrid între un robot și un inginer mecanic”. La Fabrica de Asamblare a Vehiculelor Spațiale din cadrul Laboratorului de Propulsie prin Reacție (LPR) din Pasadena, California, construiesc și testează nave spațiale care se pot deplasa pe suprafața altor planete.

În februarie 2020, au terminat asamblarea rover-ului principal, care va urma să plece în misiunea Mars 2020. Rover-ul care urmează să fie lansat în vara anului 2020, are ca scop căutarea semnelor de viață de pe alte planete. Ceea ce este interesant la acest rover o reprezintă capabilitatea acestuia de a preleva mostre de sol, de a le putea analiza și sigila în containere, pentru o viitoare misiune de colectare și revenire pe Pământ. Aparatura complexă a rover-ului poate săpa în sol pentru a extrage probe, pe care ulterior le va aduce în interiorul acestuia, pentru a le fotografia și procesa.

În orice misiune, inginerii încearcă să se asigure că nu se depun substanțe chimice, materiale plastice sau vopsele, pe suprafețe sensibile, cum ar fi pe suprafața lentilelor optice. Aceștia au grijă să evite contaminarea suprafeței de pe Marte cu organisme de pe Pământ, cum ar fi bacterii sau spori, ceea ce ar putea interfera cu obținerea unor rezultate exacte. „Lucrăm într-o camera curată. Înainte de a intra, m-am echipat cu un echipament de protecție complet”.

„În ceea ce privește misiunea Mars 2020, trebuie să fim și mai atenți, deoarece unele probe colectate se vor întoarce. Când lucrăm cu echipamente care vor preleva bucăți din sol, purtăm un set suplimentar de mănuși sterile, de unică folosință, un halat și ochelari de laborator. Un coleg îmi înmânează instrumentele pentru a nu-mi contamina mănușile.”

Începând cu luna februarie 2020, sediul s-a mutat la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, unde se finalizează retușarea rover-ului.

„Este plăcut să facem un pas înapoi și să ne gândim cum am trimis mașini de cercetare către alte planete. Este destul de fascinant”, declară inginerul cu entuziasm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.