Acasă Planeta Pământ BACTERIILE CARE AR PUTEA SCHIMBA CLIMA

BACTERIILE CARE AR PUTEA SCHIMBA CLIMA

128
0
Un sistem care combina panourile solare cu bacterii E.coli, ce ar putea îndepărta eficient dioxidul de carbon din atmosferă © Getty Images

Bacteriile pot fi minuscule, dar pot avea un impact uriaș în lupta pentru limitarea schimbărilor climatice. Acest lucru se datorează faptului că multe specii de bacterii consumă dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră.

Microbii care cresc rapid, ar putea elimina mai mult dioxid de carbon, dar aceste bacterii preferă să consume mai mult zahăr decât dioxid de carbon. În anul 2019, profesorul Ron Milo și colegii săi din cadrul Institutului de Știință din Weizmann, Israel, au arătat că este posibil să transforme un microb cu creștere rapidă, numit E.coli, într-un consumator de dioxid de carbon.

Echipa lui Milo a modificat microbul E.coli, prin introducerea ADN-ului din bacteriile fotosintetice care conțin dioxid de carbon. Apoi au pus E.coli într-un mediu fără zahăr, alături de concentrații mari de dioxid de carbon. După aproximativ un an, în mod semnificativ, E.coli a evoluat în conținutul de dioxid de carbon.

„Munca noastră oferă dovada că schimbările dramatice ale metabolismului microbilor, utilizați în mod obișnuit, sunt realizabile, în perioade rezonabile de timp”, spune unul dintre membrii echipei.

Bacteria E.coli capătă puterea de a se alimenta cu dioxid de carbon din formiat de sodiu, un produs chimic care poate fi generat folosind energia regenerabilă obținută prin intermediul panourilor solare. În teorie, spune Gleizer, ,,un sistem de panou solar E.coli ar putea fi de 10 ori mai eficient decât fotosinteza, privind îndepărtarea dioxidului de carbon din atmosferă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.