Acasă COVID-19 VĂ POATE AFECTA PANDEMIA PLANURILE DE PENSIONARE?

VĂ POATE AFECTA PANDEMIA PLANURILE DE PENSIONARE?

89
0
(c) Flickr (CC BY SA 2.0)

Când a izbucnit pentru prima dată pandemia de coronavirus, piața bursieră a înregistrat scăderi extreme, cu efect oscilatorii, care au continuat pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2020. Și acum, marea întrebare o reprezintă modul în care pandemia poate afecta planurile de pensionare.

Potrivit unui raport publicat de platforma de tranzacționare electronică TD Ameritrade, cu privire la impactul financiar al virusului asupra pensiilor, 60% dintre americani au economisit bani, în mod regulat, pentru planul de pensionare. Aceștia urmăreau să se pensioneze înainte de pandemie.

Acum, după șase luni de la apariția virusul COVID-19, 70% dintre americani prevăd că planurile de pensionare vor fi îngreunate, generația X suferind cel mai mult.

Până în iunie 2020, bursa și-a recuperat majoritatea pierderilor de la prăbușirea din martie a aceluiași an. Potrivit unui comunicat realizat de către banca Wells-Fargo, aproximativ 30% dintre investitori consideră că este „foarte sau oarecum probabil” să fie nevoiți să-și întârzie pensionarea, ca urmare a catastrofei economice recente.

Sondajul, care a avut loc în perioada 11 – 17 mai, a fost organizat în rândul adulților care dețineau acțiuni, obligațiuni sau fonduri mutuale de 10.000 de dolari sau chiar mai mult, în conturile de pensionare. Din totalul respondenților, 60% au raportat venituri anuale de 90.000 de dolari sau mai mult, vârsta medie a unui investitor fiind de 45 de ani.

În timp ce panica este cu siguranță de înțeles, experții consideră că aceasta ar putea fi un moment pe care economia îl va depăși, similar crizei financiare din 2008.

„Oamenii sunt îngrijorați că vor trebui să întârzie pensionarea pentru a compensa pierderile recente ale pieței bursiere”, a declarat Dan Barry pentru cotidianul USA Today, președintele regional din cadrul filialei Wells Fargo Advisors. „Cu toate acestea, declinul pieței este inevitabil. În cazul în care oamenii sunt îngrijorați, aceștia ar trebui să-și regândească investițiile, deoarece piețele au dovedit, de-a lungul timpului, că reușesc să rămână cu investiții.”

Barry spune că: „A avea un plan de investiții pe termen lung este esențial pentru prevenirea eficientă a unui declin în ceea ce privește piața, precum și pentru pregătirea perioadei de pensionare”. Conform sondajului, 64% dintre investitori spun că au în vedere alocarea mai mulor bani într-un fond de urgență, ca urmare a noului virus, în timp ce, peste 50% dintre aceștia sunt orientați să petreacă mai mult timp, creând un plan financiar pe termen lung.

De ce lucrătorii mai în vârstă pot fi afectați mai mult?

Generația X, cei născuți în perioada 1965 – 1980, este probabil să fie cei mai îngrijorați. Însă, experții cred că pandemia va avea cel mai mare impact asupra planurilor de pensionare a multor persoane în vârstă, inclusiv a celor născuți înaintea anului 1965, care sunt încă angajați. Deși o pensionare anticipată poate fi voluntară în unele cazuri, alții pot fi forțați să o facă din cauza reducerii locurilor de muncă sau a riscurilor inevitabile care pot să le afecteze sănătatea.

După cum subliniază cotidianul New York Times, durata vieții profesionale active a unei persoane este unul dintre cei mai importanți factori care afectează securitatea pensionării. Muncind mai mult, oamenii pot economisi mai mulți bani, primind ani suplimentari la asigurarea de sănătate subvenționată de angajator, precum și beneficiile din partea Securității Sociale.

De exemplu, cei care depun cerere în cadrul Securității Sociale la vârsta de 62 de ani, vor primi 75% din prestația lor anuală totală, iar la fiecare douăsprezece luni pe care le lucrează după vârsta de pensionare, plusează cu 8%, până la vârsta de 70 de ani.

„Este un risc dublu pentru lucrătorii mai în vârstă, pe măsură ce se redeschid întreprinderile”, a declarat pentru New York Times, Tricia Neuman, directorul programului de asigurări de sănătate din cadrul Kaiser. „Dacă se întorc la muncă, riscă să se îmbolnăvească din cauza COVID-19, dar, dacă rămân acasă, pot pierde din venituri. Pentru lucrătorii mai în vârstă, care sperau să lucreze suficient de mult pentru a colecta venituri complete din partea Securității Sociale, decizia de a rămâne acasă ar putea avea consecințe financiare pe viață.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.